A mostoha időjárás ellenére már elkezdett nyílni az ibolya, így semmi akadálya, hogy készítsünk némi ibolyaecetet.
![](//2.bp.blogspot.com/_g3-Bjap5y-8/Sc9N0QaHEqI/AAAAAAAABIM/AWqVqz6D5Mg/s400/ecet2.jpg)
NAGYON FONTOS, hogy csak vegyszermentes virágokat használjunk fel az ecet készítéséhez, de ez alapelv minden ehető virágból készült étel esetében is.
![](//3.bp.blogspot.com/_g3-Bjap5y-8/Sc9N6cDoawI/AAAAAAAABIU/fcQvrioOQHI/s400/ibolya.jpg)
Egy csavaros tetejű befőttesüvegbe tegyünk 2 maréknyi ibolyavirágot és öntsük fel fehér borecettel. Feltétlenül fehér borecetet használjunk, mert más ecet elnyomná az ibolya zamatát. Zárjuk le az üveget és hagyjuk állni 2-3 hétig. Ennyi idő alatt az ibolya átadja illat- és ízanyagait az ecetnek. Időnként azért rázzuk össze az üveg tartalmát. A kész ecetet szűrjük át egy tiszta üvegbe és már használhatjuk is...
![](//1.bp.blogspot.com/_g3-Bjap5y-8/Sc9NujqR6qI/AAAAAAAABIE/91WiJIlmZUU/s400/ecet.jpg)
például saláták ízesítésére.
![](http://2.bp.blogspot.com/_g3-Bjap5y-8/Sc9N0QaHEqI/AAAAAAAABIM/AWqVqz6D5Mg/s400/ecet2.jpg)
NAGYON FONTOS, hogy csak vegyszermentes virágokat használjunk fel az ecet készítéséhez, de ez alapelv minden ehető virágból készült étel esetében is.
![](http://3.bp.blogspot.com/_g3-Bjap5y-8/Sc9N6cDoawI/AAAAAAAABIU/fcQvrioOQHI/s400/ibolya.jpg)
Egy csavaros tetejű befőttesüvegbe tegyünk 2 maréknyi ibolyavirágot és öntsük fel fehér borecettel. Feltétlenül fehér borecetet használjunk, mert más ecet elnyomná az ibolya zamatát. Zárjuk le az üveget és hagyjuk állni 2-3 hétig. Ennyi idő alatt az ibolya átadja illat- és ízanyagait az ecetnek. Időnként azért rázzuk össze az üveg tartalmát. A kész ecetet szűrjük át egy tiszta üvegbe és már használhatjuk is...
![](http://1.bp.blogspot.com/_g3-Bjap5y-8/Sc9NujqR6qI/AAAAAAAABIE/91WiJIlmZUU/s400/ecet.jpg)
például saláták ízesítésére.
12 megjegyzés:
Micsoda ötlet! :))
Nagyszerűűűű! De miért nem lett lila? Vagy ez még csak "előtte kép"?
Én épp a múlt héten készítettem ibolyalikőrt (remélem, minél hamarabb sikerül posztolni is) és az töklila lett! Az üvegben egészen sötét, nem is lehet átlátni rajta.
Most kipróbálnám ezt az ecetet is, de a múlt heti 100 g ibolyavirág/1,5 óra után kicsi elment a kedvem a szürettől. ;-)
Ez már az "utána" kép, mivel ez a tavalyi ecet maradéka. De eddig még soha nem lett lila, csak kicsit sötétebbé vált az ecet. Szerintem azért, mert hidegen készül.
Várom a receptedet! Már eddig is izgatta a fantáziámat az ibolyalikőr, de most, hogy tudom lila lesz...:)
Én ilyet mélg nem hallottam, nagyon érdekesnek tűnik és mire használod, milyen salátákra?
Köszönöm előre is a választ, Judit.
Nagyon érdekes ötlet, még nem hallottam róla.
Viszont készült a nomádportán borecet, ibolya is van egy kevés, lehet, hogy kipróbálom!
Már ha elég az ibolyánk...
Pont ilyen üvegem is van ám!
Miket tudsz! Nálunk még nem nyílik az ibolya sem :(
megkérdezhezetem, hogy mi ez az étterem átalakítás?
alig van időm a gépnél, én erről lemaradtam!
Bodza
Nem én találtam ki. Amióta csak ecetet készítenek, csinálnak különböző ízesítésűeket is. Nem csak zöldfűszereket lehet bele tenni, de különböző (ehető) virágokat is.
Szerintem, leginkább a különböző zöldsalátákhoz passzol, amihez egyébként ecetes-olajos öntetet használnánk. De végül is bármihez ki lehet próbálni borecet helyett.
Vesta, nálunk is csak annyi virág nyílt ki még, amit a képen látsz. Az ecet még tavaly készült, de gondoltam, időben felteszem. Talán érdekel valakit.
Bodza, ez egy játék. Itt olvashatsz róla bővebben:
http://miner.hu/blog/2009/03/06/csatlakozz-giannihoz-jatek/
Sziasztok!
Vajon ibolyaolajat vagy ibolyaszirupot is lehetne csinálni?
Persze, mindkettőt szoktak csinálni.
Megjegyzés küldése