Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 03. 16.

Melengető zabpehely

Nem akar megérkezni a tavasz! Minden reggel úgy kémlelem az eget: ma biztosan itt lesz. Időnként hiteget, jön, aztán megint semmi. Pontosabban helyette éjjeli fagyok, deres hajnalok, süvítő szél, sötétség, hideg eső. Ilyenkor nagyon tudom sajnálni magamat, hogy nem egy meleg, mediterrán vidékre születtem. Jól jön valami melengető reggeli, ez nálam a zabpehely. A legjobb indulattal sem lehet fotogénnek nevezni.


Ma már nem csak mint takarmányra tekintünk a zabra, értékeljük jótékony hatásait is.

"A zab élettani hatása:

- Gazdag B vitaminban és E vitaminban
- Vas, kálium, kalcium, foszfor és magnézium is található benne
- Nagy a fehérje és zsírtartalma
- Regenerálja az idegeket, élénkíti, táplálja az egész idegrendszert
- Ajánlott bőr és emésztési panaszoknál
- Ajánlott továbbá kimerültség és fokozott stressz esetén
- Gyulladásgátló anyagokat tartalmaz, nyugtatja a gyomrot, beleket
- Természetes lúgosító hatásával a szervezet savasodását képes megkötni, megszüntetni"

(Idézet a Bionivotól)

Persze, én elsősorban azért eszem, mert szeretem. Azonban számomra sem elhanyagolható, hogy kellőképpen laktató, így kihúzom vele ebédig és foszfortartalmánál fogva tényleg melengető hatású.

Hozzávalók személyenként

  • 2 maréknyi zabpehely
  • csipetnyi só
  • víz
  • mazsola
  • dió
  • kevés tejszín
A zabpelyhet annyi vízben, amennyi bőven ellepi, megfőzöm. Amire megpuhul, a vizet is magába szívja (8-10 perc). A víz helyett használhatunk tejet is, de akkor főzés közben figyeljünk rá. Külön nem szoktam édesíteni, szerintem a mazsola édessége is elég, de adható hozzá esetleg egy kevés méz is. Megszórom mazsolával és dióval, rálöttyintek egy kevés tejszínt és már ehetem is.

6 megjegyzés:

duende írta...

Mostanában Te vagy a második személy, aki a zabpehely-kását reklámozza nekem... :))
Ki kell próbálnom, úgy látom.

És ahhoz képest, hogy nem fotogén, egész jó kis képet csináltál róla... :)

Palócprovence írta...

Bizony ki kell próbálnod. Tudod, nincsenek véletlenek... :))
Ja, és köszi! :)

trinity írta...

Velem is tévedett a sors a mediterrán vidék tekitetében:))
Plusz én is zabkásával kezdem a napot..Próbáld ki aszalt áfonyával is-nekem az a kedvencem!De a mákos-fahéjas is fini!!!

Palócprovence írta...

:))
A fahéjasat én is szeretem, áfonyával még nem próbáltam.

napmátka írta...

Minden összetevőjét szeretem, de sosem jutott eszembe, hogy ilyesmit reggelizzek. Nem tudom, miért.

Palócprovence írta...

Egyszer próbáld ki, hátha... :)