Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 06. 07.

Feketeerdő dzsem

Szepykének küldöm ezt a receptet, amire valamikor az interneten bukkantam (talán egy fórumon...) és azóta nagy kedvencem. Már szinte nem is dzsem, inkább nassolnivaló, de süteményekhez is jó, a feketeerdő muffint is ezzel szoktam készíteni. Nem csak cseresznyéből, de meggyből is csinálhatjuk.



Hozzávalók
  • 1 kg kimagozott cseresznye
  • 10 dkg felolvasztott jó minőségű étcsoki (70 %-os)
  • 50 dkg cukor
  • 0,5 dl cseresznyepálinka
  • 1 tasak Zseléfix vagy Quittin
A legmacerásabb része a cseresznye kimagozása, de ennél a receptnél ezt nem lehet megúszni. Egy lábasba teszem a magozott cseresznyét, hozzáadom a cukrot és főzés közben kevergetve felolvasztom benne. Ekkor kerül bele az olvasztott csoki. Véletlenül se essünk kísértésbe, ne használjuk alacsony kakaótartalmú, pláne tortabevonó csokit! Elkeverem, majd beleteszem a zselésítőanyagot és 3 percig (más zselésítő esetén a használati útmutató szerinti ideig) forralom. A végén elkeverem benne a pálinkát és patyolattiszta, csavaros tetejű, kisebb üvegekbe szétosztom. Mivel a használt csavaros tető nem mindig elég szoros, ezért én a tető alá mindig használok befőzőfóliát (nem celofánt, bár az is megteszi), ami a hő hatására kifeszül és így biztos a légmentes záródás. Az üvegeket negyed órára a fejükre állítom, így - elvileg - az üvegben levő levegő csírátlanítása is megtörténik.

10 megjegyzés:

lúdanyó írta...

Na, ezt én is kipróbálom!!

erős ildikó írta...

Igazi mesés bűnbeesés! Én is kipróbálom (csak kicsit átalakítva:), köszi!

Reni írta...

Nagyon tetszik. Ha szedünk majd meggyet anyósoméknál(én szerintem azzal fogom), akkor mindenképp főzök néhány üveggel! Összegyűlt a nyál a számban... :)

Limara írta...

Én is hasonlóan készítem. Csoki helyett holland kakaóporral és a végén csokilencsét keverek bele, ami mikor kihül, visszadermed. :))

szepyke írta...

Juj, de jóóóóóóó!
Köszönöm szépen , szerintem nem kérdés, hogy elkészítem! Tényleg pazar recept! :)))

Palócprovence írta...

:)))
Meggyel is nagyon finom, már azzal is készítettem.
Limara, a kakaós változatot is ki fogom próbálni!
Szepyke, szívesen! :)) Ez még az utolsó tavalyi üveg, de már alig várom, hogy elég érett legyen a cseresznyénk.

Vali írta...

Tavaly a meggyből én is csináltam. Idén meggyszörp lesz a meggyből, mert még jó néhány üveggel van.

trinity írta...

Szerintem télen ebből csodás pite készülhet!!!!

Judit írta...

Szia! Köszönöm szépen a receptet,Isteni lett :) Igaz,hogy csak 20 dkg csokit tettem a 3 kg gyümölcshöz,de így naggggyon finom lett.A házi cseresznyepálinkánk meg egyszerűen úgy feldobta,hogy csudi :D Még egyszer köszönöm és minden jót kívánok Neked : Judit

Palócprovence írta...

Örülök, hogy ízlik! :)