Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 06. 16.

Gyerekkori ízek 8. - Túró házilag

Emlékszem, gyerekkoromban házilag készült a túró - aludttejből. Akkoriban még a bolti tejből is lehetett aludttejet csinálni. Igaz, a zacskós tejnek még a gondolata sem volt, kis tejeskannával küldtek el mindig a tejért a boltba, ahol kimérve árulták (ebből is látszik, hogy nem az ifjabb nemzedékhez tartozom). Nagyon szerettem az aludttejet, különösen nyáron, jól lehűtve. Fenséges volt! Azóta sem ettem ilyet... A túróhoz az aludttejet megmelegítették és közben kivált a túró a zöldes színű savóból. Ekkor leszűrték és kihűlve máris használható volt.


Vegavarázs paneerját olvasva eszembe jutott, hogy az Ő gyors módszerével készítem el a túrót friss tejből. Hiszen a paneer- készítés első állomása a csana, az indiai túró. A végeredmény igazi túró lett, nem a bolti vizes valami, ami melegítés hatására szó szerint eltűnik. Kis családom ugyanis úgy szereti a túrós tésztát, hogy a túrót rá kell melegíteni a tésztára és a legtöbb bolti túró közben egyszerűen köddé válik, csak egy kis tejes lötty marad belőle. Végre "igazi" túrós tésztát ettünk...

11 megjegyzés:

sedith írta...

Én pontosan így készítem a túrót, mármint, aludttejből, felmelegítve, és csak akkor szűröm le, ha kihűlt az egész, emrt különben sok elvész a drága túrószemcsékből. Én most is házitejet használok és túrót is csaka akkor veszek boltit, ha nagyon muszáj. Szerezzél házitejet és akkor ismét ehetsz finom aludttejet!:) Egyesek azt mondják, bolti tejjel is készülhet a túró, csak akkor rá kell segíteni némi tejföllel az alvadáshoz. Így még nem próbáltam, de egyelőre nem is vagyok kéyntelen, mert kétnaponta kapok friss tejet.
Az én gyerekkori hasonló emlékem a törttej, ami túróból készült úgy, hogy azt elkeverték tejföllel. Vagy talán aludttej is került bele? Nem tudom, mert mamám mindig egy hatalmas nagy lábossal készített és ha most belegondolok, hogy ahhoz mennyi tejföl kell, az szörnyen drága. Csak annyi, hoyg akkor a tej, tejföl ott "termett" a háznál, azaz az istállóban!:D Jaj és ezt a törttejet puliszkával ettük, nagyon finom volt.

Scofield írta...

ez a túros dolog figyelemfelkeltő , de nem gondolsz a pasikra, akiknek annyira nem logikus:) Ha jól értem akkor a sajtkészítés utolsó fázisát kihagyva a túró marad. csak le kell szűrni és már kész is?
Természetesen a kihűlés után...

trinity írta...

Az én nagyim is így csinálta a túrót...Aludtejet 100 éve nem ettem:( Pedig épp a nyári melegben friss kenyérrel a legjobb!!!

trinity írta...

egy t kimaradt: aludttej helyesen:)))

Palócprovence írta...

Sedith, sajnos felénk nem élnek tehenek! Tartálykocsis tejet árulnak, ami sokkal jobb, mint a bolti, de azért nem az igazi...

Palócprovence írta...

Scofield, pontosan! :) Azért nem tértem ki a részletekre, mert Vegavarázsnál részletesen le van írva és így már teljesen logikus. :))

Palócprovence írta...

Trinity, egy t-vel is értettem! :) Nálam is sokszor kimaradnak betűk, az ujjaim nem mindig engedelmeskednek, főleg, ha sietni akarok.

szepyke írta...

Hát, ez tényleg gyerekkori. És nálunk nagymamai. Csak a mama csinált túrót. Még az edényre is emlékszem, amiben csinálta. :)

sedith írta...

De kár!:( Szívesen postáznék, hidd el! Hát igen, a boltinál még az is jobb lehet!

Palócprovence írta...

Szepyke, milyen jók az ilyen emlékek! :)

Palócprovence írta...

Sedith, igen tudom! És köszi! :)