Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 06. 11.

Sós túrós batyu

Gyorsan valamit levelestésztából...

Ilyenkor, cseresznyeérés idején, se időm, se kedvem bonyolult vagy időigényes dolgok sütésére. Most is a jól bevált levelestésztához fordultam és a szokásos édes túrós töltelék helyett a sós ízesítést választottam.


Hozzávalók
  • 1 kisebb csomag levelestészta
  • 25 dkg túró
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál tejföl
  • ízesítők ízlés szerint (bors, kapor, aszalt paradicsom, olajbogyó, stb)
A sütőt előmelegítem 200 fokra. A levelestésztát vékonyra nyújtom (ha fagyasztottat használok előtte természetesen megvárom, amíg kiolvad) és 8x8 cm-es négyzetekre vágom. A túrót villával áttöröm, hozzáadom a tojást és a tejfölt. Sózom. Aktuális szeszélyem szerint ízesítem és elkeverem. A tésztanégyzetek közepére halmozok egy kis tölteléket, a négy sarkát átlósan összefogom és egy kicsit meg is csavarom, hogy ne nagyon nyíljon szét sütés közben. Aranyszínűre sütöm.

10 megjegyzés:

Vegavarázs írta...

Hogy ez mekkora ötlet! Sokkal jobban szeretem a sósat, mint az édeset, úgyhogy biztosan kipróbálom.

Palócprovence írta...

:))

Messzenéző Minyon írta...

Még lyánykoromba' egyszer Bulgáriában nyaraltam és ott valamiért nem lehetett sosem édességhez jutni, minden desszert sós volt. Már nagyon vágytunk édességre, de csak a bolti csoki volt, az meg tiszta liszt volt. Amikor egyszer bementünk Burgaszba, egy pékség kirakatában megláttuk a túrós batyut és örvendeztünk, hogy végre édesség! Aztán beleharaptunk és az is sós volt. Most ez a történet jutott eszembe a batyudról. Én is jobban szeretem a sósat, de időnként azért vágyom édesre is és ott esélyem sem volt.

Annamarie írta...

Én is jobban szeretem a sósat... még a túrós tésztát is pirított szalonnakockákkal esszük. Még túróval sosem csináltam ilyet, csak sonkával-sajttal, vagy darált hússal. Jó ötlet, egyszer én is kipróbálom!

Vegavarázs írta...

A túróstésztát én pirított szezámmagal és nagyon kevéske füstölt sajttal eszem :-) vannak, akik képesek cukrot tenni rá, elképesztő :-)

Palócprovence írta...

M.M. (ne haragudj, de olyan hosszú az új neved! :)), ezek a nagy koppanások, amikor az ember számít egy ízre - legyen ez sós vagy édes - aztán pont az ellenkezőjét kapja.

Palócprovence írta...

Annamarie, én is szalonnapörcös és tejfölös vagyok, már amikor eszem túrós tésztát, mert ezért nem vagyok nagyon oda.

Palócprovence írta...

Vegavarázs, a szezámmagos és füstölt sajtos verzió finom lehet!

napmátka írta...

Nagyon tetszik ez a sós változat, remek ötlet!

Palócprovence írta...

Köszi! :)