Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 06. 01.

Egy mezőgazdasági eszköz kulináris másodvirágzása

Kerti sütögetésre voltunk tegnap hivatalosak, azonban az időjárásfelelős másként gondolta, a kerti partyt elmosta az eső. Azért a sütés nem maradt el, bár némileg szibéria-piknik jellege volt a dolognak az alig 10 fokban. Sajnos, én voltam a sofőr, ezért a belső melegítés nem jöhetett szóba, így leginkább bentről figyeltem az eseményeket. A tárcsa is fedett helyre került és ugyanolyan remek, füstös ízű sülteket produkált, mint máskor.Az elkészült finom falatokat persze már az étkező melegében fogyasztottuk el.


Nem tudom, kinek jutott először eszébe a tárcsa ilyen célra való felhasználása, de nagy ötlet volt, az biztos. Mert bár már gyártanak tárcsaformájú sütéshez való edényeket, az eredeti és a leggyakoribb ma is a tárcsából készült változat.

8 megjegyzés:

napmátka írta...

A Vidék Íze füstös konyhájában látok gyakran tárcsás ételeket, bár ott többnyire tetővel együtt használják változatos ételek elkészítéséhez, és a forró hamuba engedik.
Már én is vágytam ilyen eszközre, tovább bővítheti a szabadtűzön készíthető ételek sorát.

Palócprovence írta...

Nekünk sincsen, de már régóta fenem rá a fogam. A legközelebbi traktort megvámolom...:)))

Renata írta...

Van egy tárcsánk, de a férjem ritkán veti be.

citromfű írta...

Lányok, minél hamarabb szerezzetek be egy tárcsát! Szenzációs! Mi elég gyakran használjuk:)
A másik, ami nagyon jó szolgálatot tehet még egy kerti partin: márványlap. Tavaly vendégségben voltunk, a háziak azon sütötték a husit és a zöldségeket. Nagyon finom volt! Azóta vágyom én is egy alkalmas méretű márványlapra...

duende írta...

csorog a nyálam... A tárcsánsültek isteni finomak! Nagyon jó kis eszköz, a családban szinte mindenkinek van, sokszor használjuk.

Messzenéző Minyon írta...

Nekünk is van tárcsánk, ezt már biztos tudod, rendes mezőgazdaságból levetett a mienk. De ilyet még nem láttam, hogy két tárcsa egymás fölött és az alsóban a tűz. Hatalmas ötlet!

Hunszil írta...

Nekünk is van ilyen tárcsánk a legfinomabb ételek szerintem ezen készülnek:)))
Éhes lettem:)))

Palócprovence írta...

Szerintem is tárcsában sül legfinomabbra a hús! Hűűű, most is meg tudnám enni! :)

A márványlap sem lehet rossz, én egy gránitlapot akarok szerezni a sütőmbe.

A két tárcsa egymás fölött egyébként nagyon praktikus dolog!