Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 06. 13.

Nyári zöldségleves

Nagyon szeretem a zöldséglevest. Különösen a nyáron készülteket, hiszen a friss, zsenge zöldségekből ilyenkor bő a választék, így szinte minden alkalommal egy kicsit másképpen készíthetem az alapváltozatot. A fűszerezés módosításával pedig a variációk száma tényleg a végtelen felé közelít.


Néhány dolgon azonban nem változtatok, mindig olivaolajat használok hozzá és először saját levében egy picit megpirítom, párolom a zöldségeket az olajon és csak utána öntöm fel vízzel, majd fedő alatt készre főzöm. Mindig teszek bele friss zöldfűszert is, legalább petrezselyemzöldet, ha más nincs kéznél. Minél többféle a zöldség, annál jobb. A legfinomabb persze a kertből szedett és azonnal felhasznált, sajnos, ez nem mindenkinek adatik meg.

Csak a fűszerezés megváltoztatásával kirándulást tehetünk más népek konyháiba, kísérletezzünk bátran! A levesbetétek is nagy lehetőségeket rejtenek, bár én legjobban mindenféle betét nélkül szeretem a zöldséglevest. Természetesen, soha nem rántom be és a nyári változatba nem teszek se tejfölt, se tejszínt.

7 megjegyzés:

Vegavarázs írta...

Nagyon szeretem én is ezeket a vegyes leveseket. Olyan jó érezni a zöldségek karakteres ízét! És gyönyörű egy fotó!

Renata Kalman írta...

Én is hasonlóan járok el a nyári leveseknél, előtte olajon megdinsztelem, teljesen más ízt ad... a répában lévő vitamin például zsírban oldódik ki. hmmm, szép a kép is!!!

Palócprovence írta...

Igen, én is ezért csinálom így. És köszönöm! :)

szepyke írta...

És milyen szépek a zöldségek! Milyen színkavalkádot csinálnak!:)

Daisy írta...

Nekem is van ilyen levesem, csak krumplit nem szoktam tenni bele. Valamikor majd' harminc évvel ezelőtt egy olaszos recept volt hasonló, egy semmitmondó receptes füzetben, azóta főzök ilyeneket tavasztól.A fűszerezésben igazat adok!
A kép nagyon szép lett!

Palócprovence írta...

Szepyke, már a sok szín miatt is megkívánja az ember a zöldségeket. :)

Palócprovence írta...

Daisy,van amikor én sem teszek bele krumplit (egyébként szeretem benne), de most ki kellett szedni a "hatalmas" termést azok alól a bokrok alól, amiket szétvert a jég.