Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 06. 11.

Sós túrós batyu

Gyorsan valamit levelestésztából...

Ilyenkor, cseresznyeérés idején, se időm, se kedvem bonyolult vagy időigényes dolgok sütésére. Most is a jól bevált levelestésztához fordultam és a szokásos édes túrós töltelék helyett a sós ízesítést választottam.


Hozzávalók
  • 1 kisebb csomag levelestészta
  • 25 dkg túró
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál tejföl
  • ízesítők ízlés szerint (bors, kapor, aszalt paradicsom, olajbogyó, stb)
A sütőt előmelegítem 200 fokra. A levelestésztát vékonyra nyújtom (ha fagyasztottat használok előtte természetesen megvárom, amíg kiolvad) és 8x8 cm-es négyzetekre vágom. A túrót villával áttöröm, hozzáadom a tojást és a tejfölt. Sózom. Aktuális szeszélyem szerint ízesítem és elkeverem. A tésztanégyzetek közepére halmozok egy kis tölteléket, a négy sarkát átlósan összefogom és egy kicsit meg is csavarom, hogy ne nagyon nyíljon szét sütés közben. Aranyszínűre sütöm.

9 megjegyzés:

Vegavarázs írta...

Hogy ez mekkora ötlet! Sokkal jobban szeretem a sósat, mint az édeset, úgyhogy biztosan kipróbálom.

Messzenéző Minyon írta...

Még lyánykoromba' egyszer Bulgáriában nyaraltam és ott valamiért nem lehetett sosem édességhez jutni, minden desszert sós volt. Már nagyon vágytunk édességre, de csak a bolti csoki volt, az meg tiszta liszt volt. Amikor egyszer bementünk Burgaszba, egy pékség kirakatában megláttuk a túrós batyut és örvendeztünk, hogy végre édesség! Aztán beleharaptunk és az is sós volt. Most ez a történet jutott eszembe a batyudról. Én is jobban szeretem a sósat, de időnként azért vágyom édesre is és ott esélyem sem volt.

Annamarie írta...

Én is jobban szeretem a sósat... még a túrós tésztát is pirított szalonnakockákkal esszük. Még túróval sosem csináltam ilyet, csak sonkával-sajttal, vagy darált hússal. Jó ötlet, egyszer én is kipróbálom!

Vegavarázs írta...

A túróstésztát én pirított szezámmagal és nagyon kevéske füstölt sajttal eszem :-) vannak, akik képesek cukrot tenni rá, elképesztő :-)

Palócprovence írta...

M.M. (ne haragudj, de olyan hosszú az új neved! :)), ezek a nagy koppanások, amikor az ember számít egy ízre - legyen ez sós vagy édes - aztán pont az ellenkezőjét kapja.

Palócprovence írta...

Annamarie, én is szalonnapörcös és tejfölös vagyok, már amikor eszem túrós tésztát, mert ezért nem vagyok nagyon oda.

Palócprovence írta...

Vegavarázs, a szezámmagos és füstölt sajtos verzió finom lehet!

erős ildikó írta...

Nagyon tetszik ez a sós változat, remek ötlet!

Palócprovence írta...

Köszi! :)