A klasszikus vaníliamártás nem tartalmaz lisztet, sem egyéb sűrítőanyagot, csak a tojássárgája sűríti be. Általában lehűtve tálaljuk, de előfordul, hogy melegen vagy langyosan fogyasztjuk. Ennek megfelelően adagoljuk hozzá a tejet készítése során. A melegen tálalt mártásba kevesebb tej kerül, így nem lesz folyós, a hidegbe tehetünk több tejet, mert a hűlése közben besűrűsödik. Természetesen a cukor mennyisége is igazodik ehhez: kevesebb tej = kevesebb cukor.
Hozzávalók
- 4 vagy 5 dl tej
- 6 tojássárgája
- 10 vagy 12 dkg cukor
- 1 rúd vanília kikapart magjai vagy helyette vaníliakivonat
10 megjegyzés:
Ez lényegében a madártej teje, nem? Tényleg, de rég csináltam már madártejet!
Csodaszép színe van. Mentettem a receptet!Köszi
Ezt még vaniliasodó-nak is nevezik. Főleg Angliában használják (custard) mindenféle sütemény mellé. Nagyon finom, a mi konyhánkon is gyakran elkészitjuk.
Minyon, a madártejnél sűrűbb, de lényegében ugyanúgy készül.
Andi, :)
Tündi Daika, igen, hívják sodónak vagy szósznak is
Érzem az illatát...:)
Drága Palócprovence!
Valami egészen máshoz szólok most hozzá. Nálad találtam anno... egy műzliszelet receptet, ami nálunk azóta - utólagos engedelmeddel - "állandó süteménnyé" lépett elő. Hozzávalók mindig vannak itthon, és nagyszerű "csak úgy bekapnék valamit" desszert. Dolgozóba is ezt viszem, reggeli helyett, a lányom is mindig igényli, ha itthon van. Hálás vagyok érte, hogy közzétetted. Köszönöm.
Nagyon örülök, hogy elnyerte a tetszéseteket! :)) Egyébként nálunk is nagy kedvenc...
Szepyke, :))
Megjegyzés küldése