Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2010. 01. 06.

Háromkirályok napja Palócföldön

Ma van vízkereszt avagy a háromkirályok napja, de ismerhetjük epifániának (megjelenés), festum luminariumként (fény ünnepe), teofániának (Isten megjelenése), bethfániának (háznál való megjelenésnek) is. Ez az egyház egyik legrégibb ünnepe, a keleti egyházak Krisztus születését ünneplik, a nyugatiak pedig a háromkirályokról és Jézus megkereszteléséről, első csodatételéről emlékeznek meg.

A víz "mint ősi természeti elem, felruházva a keresztény rítus szentelményjellegével, végigkíséri az egész életet: megvéd a gonosz szellemektől és hasznos szer a testi fájdalmak ellen is." A vízszentelésről és a háromkirályok-járásról tavaly már írtam.


Fotó: innen

Természetesen Palócföldön e naphoz is kötődtek mágikus cselekedetek, szokások. Vízkereszt napján kellett kivinni a karácsonyi asztal alól a gabonakeveréket, ezt a szárnyasoknak szórták. A szénát a lovaknak, teheneknek, juhoknak adták, így bebiztosítva, hogy ne legyenek betegek. A karácsonyi morzsát is ekkor vették el. Vízkereszt előtt a karácsonyfát sem lehetett kivinni a házból.

Időjóslás is kapcsolódott ehhez a naphoz, ha megcseppent az eresz (olvad a hó vagy esik az eső), akkor még hosszú lesz a tél, tehát takarékoskodtak a takarmánnyal. A nyári időszak csapadékmennyiségére is jósoltak ilyenkor.


Forrás:
Bálint Sándor: Karácsony, húsvét, pünkösd
Csáky Sándor: Katalin-naptól Gergely-napig

Nincsenek megjegyzések: