Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2010. 01. 16.

A töpörtyű tartósítása

Aki nagyobb mennyiségű zsírt süt ki, szembesülhet azzal a "problémával", hogy jóval több töpörtyűje lesz, mint amit frissen el tud fogyasztani (a töpörtyű egy idő után megereszkedik, elveszíti ropogósságát még akkor is, ha nem tesszük hűtőbe) vagy ételkészítéshez fel tud használni. Üvegbe téve és friss, olvasztott zsírral leöntve azonban sokáig eltartható, régen is így tartósították. Csak arra kell figyelni, hogy a zsír kihűlése és megdermedése után zárjuk le. Felhasználásakor egyszerűen át kell sütni egy kicsit.

Sorkizárás

7 megjegyzés:

Alíz, Erdélyből írta...

Ezt nálunk is ugyanigy csinálják. :)

Nea írta...

Nagggyon szép lett a blog új ruhája! :)

Messzenéző Minyon írta...

Töpörtyűt tartósítani? Mi épp ma sütöttünk ki 5 kiló zsírszalonnát, ha ez a töpörtyű kitart egy hétig a mi családunkban, akkor már valami baj van... Még sosem gondolkodtam a tartósításán :))

Palócprovence írta...

Alíz, :)

Palócprovence írta...

Nea, köszönöm! :)

Palócprovence írta...

Minyon, hát, igen. :) Bár 5 kg zsírszalonnából azért nem lesz olyan sok...

Piroska írta...

Mi amkor még disznót vágtunk, sült húst is tettünk el a nyári nehéz munkák idejére, persze ezt fazékba raktuk. Ha sok volt a munka könnyen elkészült az ebéd.