Tudom, tudom, ma libát kell enni, de én juszt is kacsát
fogok. Na meg zserbót, a mákos verzió helyett most Bangó Margit receptje
szerint, amit picit megváltoztattam.
Hozzávalók
a tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 25 dkg vaj
- 6 dkg cukor
- 1 dl tej
- 1,5 dkg élesztő
- 2 evőkanál tejföl
- 2 tojássárgája
- csipetnyi só
a töltelékhez:
- 25 dkg darált dió
- 10 dkg cukor
- 40 dkg baracklekvár
a tetejére:
- 1 tábla (125 g) 70 %-os étcsoki
A langyos tejben egy teáskanál
cukorral futtassuk fel az élesztőt. Morzsoljuk el a vajat a liszttel, és
dolgozzuk össze a többi hozzávalóval. Pihentessük a tésztát legalább fél órát,
majd osszuk 4 részre és nyújtsuk a tepsink méretére (25x30 cm) a cipókat. Az
első tésztalapot tegyük a sütőpapírral bélelt tepsibe, kenjük meg a lekvár
harmadával, szórjuk meg a dió-cukor keverék harmadával. Erre kerül a következő
lap, töltelék, majd még egyszer, végül a legfelső lapot villával szurkáljuk
meg.
160 fokra előmelegített sütőben
süssük 45-50 percig. A már kihűlt sütemény tetejét vonjuk be vízgőz felett megolvasztott csokival.
Napokig friss marad, sőt,
kifejezetten jót tesz neki egy-két napi állás.
2 megjegyzés:
Hihi, én is KACSÁT (mell) sütöttem mára (+ piszkeszósz, krumplipüré), mivel ez volt a fagyasztómban (szüleim hizlalták). Azért remélem, nem fogunk éhezni jövőre, ha nem is liba került az asztalra!:)))A zserbód istenien néz ki!A tetején az a csokimáz...nem spóroltál, holmi sovány kakaóporral! Ha lúd, legyen kövér, igaz!? Ha már Márton nap....:)Eszter
Bizony, legyen! :D
Megjegyzés küldése