A hagyományos lángos
még kemencében készült, a ma elterjedt változata már olajban
sül. Ez utóbbitól a piacokon vagy a strandokon kapható verzió
elsősorban a kelesztés idejében tér el (hiszen nincs idő a
hosszas kelesztésre, ha pörög az üzlet), na meg krumpli sincs a
tésztájában (frissen fogyasztjuk), íze viszont ugyanolyan remek.
A receptet Limarától kölcsönöztem.
Hozzávalók
- ½ csomag (2,5 dkg) friss élesztő
- 3, 5 dl langyos víz
- 50 dkg liszt
- 2 teáskanál só
- 0,5 dl olaj
a sütéshez:
- 1 l olaj
a tálaláshoz:
- fokhagymás olaj (0,5 dl olaj + 0,5 dl víz + 2 gerezd reszelt fokhagyma)
- tejföl
- reszelt sajt
- só
A vízbe morzsolt
élesztőt alaposan elkeverjük, majd a sóval elkevert liszthez
öntjük. Alaposan kidagasztjuk. Legvégül beledolgozzuk az olajat
is. Letakarva 30 percig pihentetjük a tésztát, majd lisztezett
deszkára borítva 10 egyenlő részre osztjuk, a részekből
gombócokat formázunk.
Az olajat egy nagyobb
serpenyőben vagy lábasban közepesen forróra melegítjük (180
fok) és a lángos formára kihúzkodott tészta mindkét oldalát
aranyszínűre sütjük. Alaposan lecsepegtetve, ízlés szerint
fokhagymásan, tejfölösen, sajtosan (vagy mindezekkel együtt)
forrón fogyasztjuk.
1 megjegyzés:
Tisztelt Szerkesztő!
A színvonalas bejegyzései felkeltették az érdeklődésünket. Megköszönném ha kapcsolatfelvétel céljából elküldené az e-mail elérhetőségét a kzsolt@innofield.hu címre.
Az együttműködését előre is köszönöm.
Üdvözlettel:
Kovács Zsolt, Projektvezető
iNNOField Kft
Megjegyzés küldése