Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2013. 07. 22.

Ropogós rozmaringos lepénykenyér



Hozzávalók 8 darabhoz

  • 35 dkg búza finomliszt + kevés a nyújtáshoz
  • 15 dkg kukoricadara
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 bögre langyos víz
  • 1 teáskanál só
  • 2 + 1 evőkanál olívaolaj
a tetejére:
  • nagy szemű só
  • friss rozmaringlevél

A víz felébe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, felfuttatjuk, majd a kukoricadarával és sóval elkevert liszthez öntjük a maradék vízzel és a 2 evőkanál olajjal együtt. Alaposan kidagasztjuk és letakarva 45 percig meleg helyen kelni hagyjuk.

A sütőt előmelegítjük 220 fokra, addig a tésztát 8 egyenlő részre osztjuk és lisztezett deszkán vékony, tányér méretű lapokra nyújtjuk. A tetejüket megkenjük olajjal, megszórjuk sóval és rozmaringgal. 10-15 perc alatt aranyszínűre és ropogóra sütjük.


Nincsenek megjegyzések: