Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2013. 07. 14.

Dudinka tündér kénköves fürdője

A fáma szerint Krisztus előtt a 2. században a rómaiak Gyűgytől (1920-tól Dudince) délre táboroztak. Egy éjjel a római sereg vezérének 12 éves fia eltűnt. A keresés sokáig sikertelen volt, végül élettelen testét egy medence partján találták meg. Dudinka tündér a kétségbeesett apa segítségére sietett: a mérgező vizet megérintve kristálytiszta, éltető vízzé változtatta, amivel meghintve a fiú arcát felélesztette őt. A víz gyógyító ereje azóta is az emberek szolgálatában áll.



A római légiók egykori jelenlétére utal a ma is látható védett kulturális műemlék, a Római fürdő 32 mesterségesen kivájt mésztufa medencéje.


A gyűgyi 38 fokos gyógyvíz csaknem 1600 mg szén-dioxidot és 6 mg dihidrogén-szulfidot tartalmaz literenként, amelyek egymás hatását erősítik (hasonló összetételű víz csak Japánban és a francia Vichyben található). Ezért különösen hatásos mozgásszervi-, idegrendszeri-, szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőknek, de megelőzésre is alkalmazható.


A fürdő kis alapterülete miatt érdemes inkább hétköznap délelőtt menni. A többnyelvű honlap ellenére szinte csak szlovákul beszélnek, így tanácsos néhány szlovák kifejezéssel is felszerelkezni.







Nincsenek megjegyzések: