Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2013. 07. 12.

Oromzatdíszek

Az oromzat a csonkakontyos vagy nyeregtetős lakóházak utcára néző rövidebb oldalának a padlásteret lezáró része. Vidékenként különböző elnevezésekkel bír: vért, front, üstök, kibli, bütü, tűzfal, csúcsfal, homlok, fürfal, humlok, stb. A legegyszerűbb deszkaoromzatot függőlegesen egymás mellé szegelt deszkák alkották, de gyakran díszítették faragásokkal, vésetekkel.



Hollókő ófalujának mai képét az 1909-es tűzvész után épült házak határozzák meg, de még találhatunk ősi elemeket őrző épületeket is.


Ezt a fából készült oromzatot faragással díszítették: tulajdonosának monogramját, a vallására utaló keresztet és a készítés idejét is kifaragták, de archaikus elemeket is találunk rajta.



Népművészetünk leggyakoribb jelképe a hatalmas fa - az égig érő fa (életfa, világfa), ágai közt a Holddal és a Nappal. A magyar ősi hitvilágban fontos szerepe volt a Nap és Hold motívumainak, őrző- és védőerőt is tulajdonítottak nekik. A hal ősi termékenységi szimbólum, a bőséget és a jólétet fejezi ki, de utal a lélek halhatatlanságára is.

A
Források:
Horváthné Schmidt Ilona: A sámánisztikus világkép alapszimbólumai
Magyar Néprajzi Lexikon

Pál József – Újvári Edit: Szimólumtár

Nincsenek megjegyzések: