Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2013. 07. 15.

Piaci lángos

A hagyományos lángos még kemencében készült, a ma elterjedt változata már olajban sül. Ez utóbbitól a piacokon vagy a strandokon kapható verzió elsősorban a kelesztés idejében tér el (hiszen nincs idő a hosszas kelesztésre, ha pörög az üzlet), na meg krumpli sincs a tésztájában (frissen fogyasztjuk), íze viszont ugyanolyan remek. A receptet Limarától kölcsönöztem.



Hozzávalók
  • ½ csomag (2,5 dkg) friss élesztő
  • 3, 5 dl langyos víz
  • 50 dkg liszt
  • 2 teáskanál só
  • 0,5 dl olaj
a sütéshez:
  • 1 l olaj
a tálaláshoz:
  • fokhagymás olaj (0,5 dl olaj + 0,5 dl víz + 2 gerezd reszelt fokhagyma)
  • tejföl
  • reszelt sajt
A vízbe morzsolt élesztőt alaposan elkeverjük, majd a sóval elkevert liszthez öntjük. Alaposan kidagasztjuk. Legvégül beledolgozzuk az olajat is. Letakarva 30 percig pihentetjük a tésztát, majd lisztezett deszkára borítva 10 egyenlő részre osztjuk, a részekből gombócokat formázunk.

Az olajat egy nagyobb serpenyőben vagy lábasban közepesen forróra melegítjük (180 fok) és a lángos formára kihúzkodott tészta mindkét oldalát aranyszínűre sütjük. Alaposan lecsepegtetve, ízlés szerint fokhagymásan, tejfölösen, sajtosan (vagy mindezekkel együtt) forrón fogyasztjuk.


1 megjegyzés:

KZsolt írta...

Tisztelt Szerkesztő!

A színvonalas bejegyzései felkeltették az érdeklődésünket. Megköszönném ha kapcsolatfelvétel céljából elküldené az e-mail elérhetőségét a kzsolt@innofield.hu címre.

Az együttműködését előre is köszönöm.

Üdvözlettel:

Kovács Zsolt, Projektvezető

iNNOField Kft