A tócsni a palóc konyha oszlopos tagja, még külön rendezvényt is szerveznek a tiszteletére. Természetesen a krumplilepényt más tájegységeinken is ismerik és különböző módosításokkal készítik is. Renata remek összefoglalót írt e témáról.
Gyerekkoromban a hagyományos módon - reszelt, nyers krumpliból, tojással és liszttel készült - tócsni sült, akkoriban természetesen még zsírban. Ma már némi módosítással készítem: Zsír helyett olajban és tojást sem szoktam bele tenni. Így sokkal ropogósabbra sül és már gyerekkoromban is a pirult szélét szerettem.
Hozzávalók
Gyerekkoromban a hagyományos módon - reszelt, nyers krumpliból, tojással és liszttel készült - tócsni sült, akkoriban természetesen még zsírban. Ma már némi módosítással készítem: Zsír helyett olajban és tojást sem szoktam bele tenni. Így sokkal ropogósabbra sül és már gyerekkoromban is a pirult szélét szerettem.
Hozzávalók
- személyenként egy jó nagy krumpli vagy két normál méretű
- egy kevés liszt
- só, bors
- a sütéshez zsír vagy olaj
15 megjegyzés:
Nyami... :))
Nálunk is rendszeres vacsoraétel ez, isteni. Gyors, finom, megunhatatlan! :)
Szerintem sem lehet megunni! Isteni kaja...Én tojással és fokhagymával készítem.
Mi is nagyon szeretjük,én egy kis pohár tejfelbe nyomok egy kövér gerezd fokhagymát,jól elkeverem és ezzel kenem meg a tócsik tetejét.Próbáljátok ki. Manó
Szerintem is mennyei! :))
Nyami! Ezt mi is imádjuk. Mi krumplibabának hívjuk. :))) Próbálja ki mindenki, szeretni fogja.
Örülök, hogy ennyi tócsni - vagy akárhogy is hívjuk - fan van! :))
Egyszerűen imádjuk a tócsnit párommal együtt!
Szerintem is megunhatatlan! :)
Hozzáértők, segítsetek: akkor a lapcsánka és a tócsni két teljesen eltérő fogalom? És hogy hívják azt az ételt, ami szintén reszelt krumpliból készül, liszttel, hagymával, de nem olajba dobva, hanem tepsiben-sütőben sütik?
Ugyanaz a kettő és még rengeteg neve van! A palócoknál: tócsni, toksa, macok, recsege, lapotya, matutka. Másfelé: cicege, egér, tócsi, lapcsánka, gánica, matutka, krumpliprósza, görhöny, lapotyka, rösztike, harula, latke - csak amiket én ismerek, de ennél biztos több elnevezése van.
Süthető olajban vagy zsírban és tepsiben is. Úgy tudom, hogy a tepsis változatot Zalában krumpliprószának hívják.
Remélem, most már teljesen összezavartalak! :))
Tényleg teljesen, mert pl. a gánica az én agyamban eddig az a fura köretféle volt, amit Bozsokon ettem, kb. 15 évvel ezelőtt vadpörkölt mellé. Szerencsére az eltelt évek során sikerült lepiszkálnom a szájpadlásomról.
És volt egy ételfutár-lapcsánkaverzió is, nemes egyszerűséggel a sós, gombakrémmel töltött palacsintát nevezték így:)
Igen. Hogy teljes legyen a zavar, bizonyos helyeken a gánica egy köret - lásd nálam ganca néven, szóval az egy másik étel, bár az is krumpliból van. :))
Máramarosban,Szigeten..ezt KHREMZLI..nek hivják(CHREMZLI)...hogy miért ..?azt nem tudom.de mi is imádjuk...én viszont 4-5 tojást is teszek bele...de akkor egy "Vájlinggal"..készitek(jó sokat!):)))
:) Igen, eredetileg tojás is van benne.
Zalában a krumpliprósza teljesen más, illetve abba krumpli, aludttej=kefir, só kell csak. Tojás nincs benne. Ugyanúgy tepsiben is lehet sütni.
Megjegyzés küldése