Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 06. 28.

Francia karfiol krémleves

Pontosabban majdnem francia, mert átalakítottam kissé, elhagytam belőle a mogyoróhagymát és a szárzellert (ez utóbbit nem nagyon szeretem)


Hozzávalók
  • 1 kisebb fej karfiol
  • 1,2 liter zöldséglé (vagy víz és ételízesítő)
  • 2-3 evőkanál burgonyapehely (nem a burgonyapürés!)
  • bors
  • szerecsendió
  • kakukkfű
  • 5 dkg vaj
  • 1,5 dl tejföl
A megtisztított és rózsaira bontott karfiolt puhára főztem a zöldséglében, majd botmixerrel pürésítettem. Fűszereztem, hozzáadtam a vajat, a burgonyapelyhet, végül a tejfölt. Tejföllel és kakukkfűlevélkékkel díszítve tálaltam, de némi Brie sajt sincs kárára. Baguette-tel ettük.


2 megjegyzés:

Nadine írta...

Hű, de megkóstolnám! A karfiolleves összes létező formáját imádom, és nekem kicsit sem baj, hogy elhagytad a zellert:)
Hehe, pont ilyen vödröcskéket dekupázsoltam ma, és mit tesz Isten, pont levendulamintával:)))

Palócprovence írta...

:)))