Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 06. 15.

Levendulás só

A levendulát, ezt az eredetileg mediterrán növényt senkinek sem kell bemutatni. Már az ókori görögök és a rómaiak is jól ismerték és becsülték görcsoldó, nyugtató és gyulladáscsökkentő hatásait. A francia levendula nagyüzemi termesztése Magyarországon dr. Bittera Gyula nevéhez fűződik, aki az 1920-as években a Tihanyi-félszigeten alakított ki - Franciaországból hozott szaporítóanyagból származó - levendulaültetvényt. Állítólag régebben az egész Tihanyi-félsziget levendulaillatú volt július környékén.
Számos kozmetikum tartalmaz levendulaolajat jótékony hatása miatt. Szárított virágja általános rovarűző, leginkább molyok ellen szokták használni a háztartásokban, de kellemes illatáért és szépségéért is. A kertben a rózsa mellé ültetve elűzi a levéltetveket.

Fűszerként elsősorban Dél-Európában - így Provence-ban is - használják virágait és fiatal leveles hajtásvégeit. Az illatos virágok nem csak a cukornak adhatják át aromájukat, de a sónak is.



Hozzávalók
  • tengeri só (lehetőleg nagy szemű)
  • levendulavirágok
A levendulavirágokat lemorzsolom a száráról és egy csinos üvegbe rétegezem a sóval felváltva.
Hasonlóan készül a levendulás cukor is, amihez tetszés szerint használhatunk porcukrot, de kristálycukrot is.

11 megjegyzés:

Limara írta...

Az én levendulám is gyönyörűen virágzik! Cukrot már csináltam, sót még nem! Köszi az ötletet! :))

Palócprovence írta...

Próbáld ki, szerintem remek (bár én nagyon szeretem a provence-i ízeket)! :)

Vegavarázs írta...

Mihez használod ezt a sót?

szepyke írta...

Nah, én is ezt akartam kérdezni, hogy mihez használod?

Névtelen írta...

Erre én is kíváncsi vagyok:). Szerintem sült husira szuper lenne, és a kifliket is megszórnám vele azt hiszem:)

Palócprovence írta...

Eddig vinaigrette-hez salátába és grillpácba, de több recept is vár kipróbálásra (többek között kuszkusz és tészta). Egyébként leggyakrabban bárányhoz és halakhoz (lazac) használják, de jó a zöldségekhez, salátákhoz is.

erős ildikó írta...

Még sosem próbáltam ilyet, de úgy képzelem, hogy kellemes, különleges íze lehet...

Palócprovence írta...

Tömény levendulás íz (finom! :)), de éppen ezért óvatosan adagolandó! :)

Renata Kalman írta...

Gyengém a levendula!! Mondjuk most csak ezért nem tudok Tihanyba elugrani, amúgy is inkább Provence felé venném az irányt...

Nagyon érdekes lehet ez a só.
Igen, az íze, illata is nagyon intenzív a levendulának.

Palócprovence írta...

Hát, Provence felé én is elkísérnélek...:)

Nadine írta...

Valamiért úgy képzelem, hogy amihez a rozmaring illik, ahhoz a levendulás só is passzol. Tévednék?