Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 06. 23.

Sopszka saláta

Ki ne ismerné a sopszka salátát, ami különösen a 70-es években volt népszerű nálunk még a görög saláta előtti időkben. Egyébként a két saláta kísértetiesen megegyezik. Ne tévesszen meg minket, hogy a görögsalátába feta sajt kerül, a sopszkába pedig szirene. Mindkettő ugyanazt a fehér, sós juhsajtot (bár ma már tehéntejből is készül) takarja, csak elnevezésük eltérő. (Romániában branza, Törökországban pedig beyaz peynir ennek a típusú sajtnak a neve.)

A sopszka salátának, ennek a parasztsalátának a születéséről kering egy anekdota, mi szerint egy asszony elpletykálkodta az időt és ezért késve érkezett a szakácsversenyre. Már nem maradt ideje főzni, így gyorsan összedarabolt némi zöldséget és sajtot reszelt rá. Természetesen megnyerte a versenyt...
Ami viszont biztonyosan tudható, hogy a sopszka saláta a bolgár sopsz népcsoport (a rossznyelvek szerint a legkonokabb népcsoport Bulgáriában) találmánya.



Hozzávalók
  • paradicsom
  • uborka
  • hagyma
  • zöldpaprika
  • olívaolaj
  • borecet
  • szirene sajt
  • petrezselyemlevél, olívabogyó



A feldarabolt zöldféléket meglocsoljuk némi olívaolajjal és borecettel, összeforgatjuk. Rámorzsoljuk a szirene-t, valamint megszórjuk a petrezselyemmel és az olívabogyóval (ez utóbbiak nálam most elmaradtak).

11 megjegyzés:

Annamarie írta...

A sopszkát, mint ahogy a görög salátát is egyszerűen imádom! Guszták a fotóid, nem győzök nyeldekelni! :-)

szepyke írta...

Ebből szerintem apukám anno kizabálta a bolgárokat... Nincs olyan mennyiség, amit ne evett volna meg.

Palócprovence írta...

Annamarie, köszönöm! :)

Palócprovence írta...

Szepyke, :)))

Nadine írta...

Imááááádom!:)

Palócprovence írta...

:)))

Renata Kalman írta...

Én is Bulgáriában ettem anno!

KryaSpirit írta...

Nagypapámtól örököltem egy 25 éve kiadott Kelet-európai szakácskönyvet, és abból készítettem először (és azóta is) Sopszka salátát és Csevapot, sőt Görögsalátát is. Mennyei kaják. Nagypapám már 12 éve meghalt, de a könyv nagyon a szívemhez nőtt, persze nem csak jó receptjei miatt.
Gratulálok a Goldenblog díjhoz!

Palócprovence írta...

Renata, ott az igazi! :)

Palócprovence írta...

Benzsi, biztosan remek kis könyv lehet!
És köszönöm szépen! :))

Unknown írta...

Ami még érdekes lehet számunkra, hogy a bolgárok a sopszkát a főétel előtt eszik és nem közben mint mi magyarok általában a salátákat. Nálunk a leves, náluk a sopszka. :-)