Ki ne ismerné a sopszka salátát, ami különösen a 70-es években volt népszerű nálunk még a görög saláta előtti időkben. Egyébként a két saláta kísértetiesen megegyezik. Ne tévesszen meg minket, hogy a görögsalátába feta sajt kerül, a sopszkába pedig szirene. Mindkettő ugyanazt a fehér, sós juhsajtot (bár ma már tehéntejből is készül) takarja, csak elnevezésük eltérő. (Romániában branza, Törökországban pedig beyaz peynir ennek a típusú sajtnak a neve.)
A sopszka salátának, ennek a parasztsalátának a születéséről kering egy anekdota, mi szerint egy asszony elpletykálkodta az időt és ezért késve érkezett a szakácsversenyre. Már nem maradt ideje főzni, így gyorsan összedarabolt némi zöldséget és sajtot reszelt rá. Természetesen megnyerte a versenyt...
A sopszka salátának, ennek a parasztsalátának a születéséről kering egy anekdota, mi szerint egy asszony elpletykálkodta az időt és ezért késve érkezett a szakácsversenyre. Már nem maradt ideje főzni, így gyorsan összedarabolt némi zöldséget és sajtot reszelt rá. Természetesen megnyerte a versenyt...
Ami viszont biztonyosan tudható, hogy a sopszka saláta a bolgár sopsz népcsoport (a rossznyelvek szerint a legkonokabb népcsoport Bulgáriában) találmánya.
Hozzávalók
- paradicsom
- uborka
- hagyma
- zöldpaprika
- olívaolaj
- borecet
- szirene sajt
- petrezselyemlevél, olívabogyó
11 megjegyzés:
A sopszkát, mint ahogy a görög salátát is egyszerűen imádom! Guszták a fotóid, nem győzök nyeldekelni! :-)
Ebből szerintem apukám anno kizabálta a bolgárokat... Nincs olyan mennyiség, amit ne evett volna meg.
Annamarie, köszönöm! :)
Szepyke, :)))
Imááááádom!:)
:)))
Én is Bulgáriában ettem anno!
Nagypapámtól örököltem egy 25 éve kiadott Kelet-európai szakácskönyvet, és abból készítettem először (és azóta is) Sopszka salátát és Csevapot, sőt Görögsalátát is. Mennyei kaják. Nagypapám már 12 éve meghalt, de a könyv nagyon a szívemhez nőtt, persze nem csak jó receptjei miatt.
Gratulálok a Goldenblog díjhoz!
Renata, ott az igazi! :)
Benzsi, biztosan remek kis könyv lehet!
És köszönöm szépen! :))
Ami még érdekes lehet számunkra, hogy a bolgárok a sopszkát a főétel előtt eszik és nem közben mint mi magyarok általában a salátákat. Nálunk a leves, náluk a sopszka. :-)
Megjegyzés küldése