Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 10. 14.

Vaníliakivonat készítése házilag

Gyakran említem - különösen süteményrecepteknél - a vaníliakivonat használatát vanillincukor helyett. A 4-Hydroxy-3-methoxy-benzaldehydnek - fedőnevén vanillinnek - hangzásán kívül nincs köze az igazi vaníliához. Vaníliás cukrot könnyen csinálhatunk, de legalább ilyen egyszerű a vaníliakivonat házilagos előállítása is (persze, megvásárolható készen is a Culinarisban aranyáron mérve). A módszert Chili&Vanilia oldalán találtam még egyszer, azóta mindig így készítem.

Hozzávalók
  • 2 dl-es vodka
  • 2-3 vaníliarúd
A vaníliarudakat hosszában kettévágom és egyszerűen beleteszem a vodkás üvegbe. Az alkohol kivonja a vanília aromáját. Minél tovább áll, annál sötétebb, intenzívebb ízű lesz.



Az elhasznált mennyiség folyamatosan pótolható, a vaníliahüvelyek mindig álljanak vodkában, de időnként a vaníliát is frissítsük fel (pl. ne dobjuk ki azokat a rudakat sem, amelyeknek elhasználtuk a belsejét, hanem tegyük az üvegbe).
Mivel nem tartalmaz cukrot, így sós ételekhez is használható.

16 megjegyzés:

Reni írta...

ú ilyet én is fogok. úgyis megfogadtam, hogy egy csomó saját készítésű ajándékot akarok adni karácsonykor :)

Limara írta...

Én is így készítettem, már második éve töltögetem fel :))

Messzenéző Minyon írta...

Mekkora ötlet, Karácsonyra ezt adni! Köszi, Reni!

Belly írta...

Én is így csinálom.Nagyon intenzív és finom:-)

Tündér írta...

Nagyon jó dolgokra hívod fel a figyelmemet! Köszönöm! (A rozmaringos cukor már elkészült:)

mandy tarragon írta...

nagyon jó ötlet :) + egy karácsonyi ajándék kipipálva. Köszönöm

Palócprovence írta...

Igen, ajándéknak sem utolsó! :)

Daisy írta...

Én is szívesen adnék gasztro ajándékot, de akinél nem anyagiasodott el a karácsony, az meg nem értékeli, mert nem egy konyhatündér. Azért lehet, hogy keresek valakit.:))

Palócprovence írta...

Magadnak is elkészítheted! :)

Muffinműhely Anna írta...

Szia!
Megcsináltam (karácsonyi ajándéknak) a receptedet. 2 hete pihennek a rudak az üvegben. Középen belehasítottam a rudakba h jobb íze legyen, de lehet hogy hiba volt:(
Némelyik vaníliarúg belseje elég furán néz ki, olyan fehéres színű, mintha rárakódott volna valami. Létezik, hogy megpenészedett belül az alkoholban?:S
Ráadásul egy nagy üveggel csináltam, nincs szívem kidobni.
Mi lehet a gond szerinted? Köszi előre is! Anna

Palócprovence írta...

Szia!
Igen, ketté kell vágni a rudakat! Hogy az a fehér izé micsoda, fogalmam sincs. Már sokszor csináltam és eddig nem volt gond vele. Milyen az illata? Ha nincs romlott szaga, akkor próbáld meg átszűrni és a vaníliarudakat öblítsd le folyóvízzel. Remélhetőleg lejön róla az a fehér valami és így visszarakhatod a leszűrt alkoholba.
Majd meséld el, mi lett az eredmény!

Muffinműhely Anna írta...

Köszi a tanácsot. Átszűrtem és áttettem egy másik üvegbe. Megszagoltam és csak alkohol és vanília illata van. Miután kivettem a vaníliákat, már nem voltak fehérek belül, csak valami fura nyálkaszerű volt belül. Lehet, hogy ez normális, mindenesetre nem túl guszta:) Némelyik rudat kicseréltem, lezártam és most pihen, én pedig drukkolok, hogy ne kelljen kidobni.:) Neked milyen szokott lenni az ázott vanília az üvegben?

Palócprovence írta...

Örülök, hogy megoldódott a probléma! :)

Az ázott vanília nálam kinézetre olyan, mint a jobb oldali képen (persze az alkohol színe már sokkal sötétebb). Az állaga egészen puha, de egyben van. A magok nagy része már kipotyogott. Az ízét nem tudom, a beáztatott rudakat nem szoktam felhasználni.

Eszembe jutott még valami, azért a vaníliarudak között lehet olyan példány, ami kívülről tökéletesnek látszik, de belül nem biztos, hogy az.

Névtelen írta...

Szia! Bár régi bejegyzés, de gondolom észreveszed a kommentet.
A bolti vaníliakivonat is tartalmaz alkoholt? Te használod ezt a cuccot, ha gyerek is eszik belőle? (jó, ha megsütöm nyilván elmegy az alkohol, de ha "nyers" marad?)

Köszi! Livi

Palócprovence írta...

Általában igen. Az üvegen feltüntetik, ha tartalmaz alkoholt (leggyakrabban 35%)- ez egyúttal tartósít is. Az őrölt vanília esetében az egész hüvelyt ledarálják. Az illóolaj drágaságánál fogva nem játszik a konyhában (ahogy Jamamotó Maju tehéntrágyás verziója sem, persze más okból:).

Ami a gyerekeket illeti, egy tepsi süteményhez 1 mokkáskanálnyi, max. 1 teáskanálnyi kivonat szükséges, az 1 adagra nézve minimális. Ilyen mennyiségtől még egy csecsemőnek sem lenne baja, azonban ha aggaszt a dolog, használd az egész rúdból kikapart magokat.

Névtelen írta...

Köszönöm!

Nem is a sütemények miatt kérdeztem, mert ha "hőkezelem", akkor úgyis elmegy belőle az alkohol, de ha ennyire kevés kell belőle, akkor az hidegen készülő krémekben is elenyésző egy adagra nézve. Köszi,minden jót!
Lívi