Gyakran említem - különösen süteményrecepteknél - a vaníliakivonat használatát vanillincukor helyett. A 4-Hydroxy-3-methoxy-benzaldehydnek - fedőnevén vanillinnek - hangzásán kívül nincs köze az igazi vaníliához. Vaníliás cukrot könnyen csinálhatunk, de legalább ilyen egyszerű a vaníliakivonat házilagos előállítása is (persze, megvásárolható készen is a Culinarisban aranyáron mérve). A módszert Chili&Vanilia oldalán találtam még egyszer, azóta mindig így készítem.
Hozzávalók
Az elhasznált mennyiség folyamatosan pótolható, a vaníliahüvelyek mindig álljanak vodkában, de időnként a vaníliát is frissítsük fel (pl. ne dobjuk ki azokat a rudakat sem, amelyeknek elhasználtuk a belsejét, hanem tegyük az üvegbe).
Mivel nem tartalmaz cukrot, így sós ételekhez is használható.
Hozzávalók
- 2 dl-es vodka
- 2-3 vaníliarúd
Az elhasznált mennyiség folyamatosan pótolható, a vaníliahüvelyek mindig álljanak vodkában, de időnként a vaníliát is frissítsük fel (pl. ne dobjuk ki azokat a rudakat sem, amelyeknek elhasználtuk a belsejét, hanem tegyük az üvegbe).
Mivel nem tartalmaz cukrot, így sós ételekhez is használható.
16 megjegyzés:
ú ilyet én is fogok. úgyis megfogadtam, hogy egy csomó saját készítésű ajándékot akarok adni karácsonykor :)
Én is így készítettem, már második éve töltögetem fel :))
Mekkora ötlet, Karácsonyra ezt adni! Köszi, Reni!
Én is így csinálom.Nagyon intenzív és finom:-)
Nagyon jó dolgokra hívod fel a figyelmemet! Köszönöm! (A rozmaringos cukor már elkészült:)
nagyon jó ötlet :) + egy karácsonyi ajándék kipipálva. Köszönöm
Igen, ajándéknak sem utolsó! :)
Én is szívesen adnék gasztro ajándékot, de akinél nem anyagiasodott el a karácsony, az meg nem értékeli, mert nem egy konyhatündér. Azért lehet, hogy keresek valakit.:))
Magadnak is elkészítheted! :)
Szia!
Megcsináltam (karácsonyi ajándéknak) a receptedet. 2 hete pihennek a rudak az üvegben. Középen belehasítottam a rudakba h jobb íze legyen, de lehet hogy hiba volt:(
Némelyik vaníliarúg belseje elég furán néz ki, olyan fehéres színű, mintha rárakódott volna valami. Létezik, hogy megpenészedett belül az alkoholban?:S
Ráadásul egy nagy üveggel csináltam, nincs szívem kidobni.
Mi lehet a gond szerinted? Köszi előre is! Anna
Szia!
Igen, ketté kell vágni a rudakat! Hogy az a fehér izé micsoda, fogalmam sincs. Már sokszor csináltam és eddig nem volt gond vele. Milyen az illata? Ha nincs romlott szaga, akkor próbáld meg átszűrni és a vaníliarudakat öblítsd le folyóvízzel. Remélhetőleg lejön róla az a fehér valami és így visszarakhatod a leszűrt alkoholba.
Majd meséld el, mi lett az eredmény!
Köszi a tanácsot. Átszűrtem és áttettem egy másik üvegbe. Megszagoltam és csak alkohol és vanília illata van. Miután kivettem a vaníliákat, már nem voltak fehérek belül, csak valami fura nyálkaszerű volt belül. Lehet, hogy ez normális, mindenesetre nem túl guszta:) Némelyik rudat kicseréltem, lezártam és most pihen, én pedig drukkolok, hogy ne kelljen kidobni.:) Neked milyen szokott lenni az ázott vanília az üvegben?
Örülök, hogy megoldódott a probléma! :)
Az ázott vanília nálam kinézetre olyan, mint a jobb oldali képen (persze az alkohol színe már sokkal sötétebb). Az állaga egészen puha, de egyben van. A magok nagy része már kipotyogott. Az ízét nem tudom, a beáztatott rudakat nem szoktam felhasználni.
Eszembe jutott még valami, azért a vaníliarudak között lehet olyan példány, ami kívülről tökéletesnek látszik, de belül nem biztos, hogy az.
Szia! Bár régi bejegyzés, de gondolom észreveszed a kommentet.
A bolti vaníliakivonat is tartalmaz alkoholt? Te használod ezt a cuccot, ha gyerek is eszik belőle? (jó, ha megsütöm nyilván elmegy az alkohol, de ha "nyers" marad?)
Köszi! Livi
Általában igen. Az üvegen feltüntetik, ha tartalmaz alkoholt (leggyakrabban 35%)- ez egyúttal tartósít is. Az őrölt vanília esetében az egész hüvelyt ledarálják. Az illóolaj drágaságánál fogva nem játszik a konyhában (ahogy Jamamotó Maju tehéntrágyás verziója sem, persze más okból:).
Ami a gyerekeket illeti, egy tepsi süteményhez 1 mokkáskanálnyi, max. 1 teáskanálnyi kivonat szükséges, az 1 adagra nézve minimális. Ilyen mennyiségtől még egy csecsemőnek sem lenne baja, azonban ha aggaszt a dolog, használd az egész rúdból kikapart magokat.
Köszönöm!
Nem is a sütemények miatt kérdeztem, mert ha "hőkezelem", akkor úgyis elmegy belőle az alkohol, de ha ennyire kevés kell belőle, akkor az hidegen készülő krémekben is elenyésző egy adagra nézve. Köszi,minden jót!
Lívi
Megjegyzés küldése