Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2012. 11. 04.

Csabai karaj


A csabai karaj hidegen, vékonyan szeletelve a legfinomabb, ilyenkor bármelyik felvágottat a háttérbe szorítja. Persze, hagyományos módon, melegen is tálalhatjuk valamilyen körettel.


Hozzávalók
  • 1 kg kicsontozott rövidkaraj egyben
  • 1 szál füstölt paprikás kolbász
  • 2-3 vöröshagyma
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 1-2 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál egész köménymag
  • bors
  • 1 pohár száraz fehérbor (vagy víz)

A karajt hosszában szúrjuk fel, dugjuk bele a kolbászt - ha nehezen csúszna bele, olajozzuk meg kicsit a kolbászt (nem baj, ha kicsit kilóg belőle kétoldalt). Tegyük tepsibe vagy tűzálló tálba, kenjük meg olajjal, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a köménymaggal.
Az elnegyedelt hagymákat és a fokhagymagerezdeket is tegyük a hús mellé.


Öntsük fel a borral vagy a vízzel, és lefedve 180 fokon süssük puhára. A végén fedetlenül pirítsuk meg.

Ha melegen tálaljuk, felvágás előtt pihentessük 10 percig. A hagymaféléket külön adjuk mellé.


2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Semmi zsíradék nem kell hozzá?

Palócprovence írta...

Az olaj is zsiradék, meg a kolbászból is sül ki, ennyi pont elég. Persze, lehet adni még zsírt is hozzá, amit később kenyérre lehet kenni.