Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 02. 17.

Egy rókáról két bőrt - avagy sült babos káposzta füstölt hússal

Újra támad a tél, szobakutyánk önfeledten rohangál a hóesésben. Ha nem néznék ki az ablakon, akkor is tudnék a lehülésről, nézve Zsebi macskát, ahogy mohósága falánkságba csap át ismét. Felvirágoztatjuk a Whiskast, az más biztos! Bár már most is átvészelné a következő jégkorszakot. Hiába, kell az energia, hogy átvonszolja magát a meleg szobában egyik alvóhelyéről a másikra.


Ilyenkor nekünk is jól jön valamilyen melengető téli étel, például a sült babos káposzta füstölt hússal, ami két zalai recept összeolvasztásával jött létre.



Hozzávalók
  • 50 dkg beáztatott száraz bab
  • 1 kg savanyúkáposzta
  • némi füstölthús
  • 1+1 evőkanál zsír vagy olaj
  • 1+1 fej vöröshagyma
  • 1 kiskanál pirospaprika
  • 2 babérlevél
  • frissen őrölt bors vagy borsikafű
  • 2 gerezd fokhagyma
A beáztatott babot a füstölt hússal együtt felteszem főni annyi vízben, amennyi ellepi. Hozzáadom az egyik egészben hagyott hagymát, a fokhagymát és a babérlevelet. Sózni nem kell, a füstölt hús elég sós.
És ha már babot főzök, egyből dupla adagot készítek, jó lesz bablevesnek a másik rész. Így lehet egy rókáról két bőrt lenyúzni.


Amíg fől a bab, megpárolom a savanyúkáposztát a hagymás, paprikás zsíron.
A megfőtt bab felét a főzőlével együtt félreteszem, ebből bableves lesz.
Egy tűzálló tálat kizsírozok, elterítem benne a megpárolt káposzta felét, ráteszem a főtt babot és a füstölt húst, azután befedem a maradék káposztával. Előmelegített sütőben 200 fokon 10-15 percig sütöm.
Tejföllel, kenyérrel tálalom.

13 megjegyzés:

italiana írta...

Szia!
Most már nem birom ki hogy ne irjam le mennyire szeretem a blogodat.Nagyon jók a receptek és nagyon szeretem a történeteidet,képeidet.Csak igy tovább!

"saját levében" írta...

Remélem nem csak egy fél macskátok van! Mert az nem sok!

duende írta...

:))))))))

A macsek nem semmi! :)))
Nálunk is a szekrényben lakik ilyenkor télen... Második polc, bal sarok, szuperpuha fekete!!! pulóver. (A szóban forgó macska: hófehér... )

Felismertem a két összeolvasztott étket! :))
Isteni lehetett, és nagyon laktató is!
Persze, a zsíroldást meg lehet oldani némi jóféle vörösborocskával... :))

Palócprovence írta...

Köszönöm, Italiana! Majd igyekszem.:)))

Palócprovence írta...

:DDD
"Saját levében" megvan a másik fele is, mi több a hátsó részhez nőve.:)

Palócprovence írta...

Ó, a drága Kókusz! Igazi egyéniség!
Tényleg isteni volt a kaja, Duende, bár én elfogult vagyok a babbal és a savanyúkáposztával is - a zsíroldásról már nem is beszélve. :))

napmátka írta...

Savanyúkáposzta, bab, füstölt hús... Ez így egyben az élvezetek netovábbja. Irígykedem...

duende írta...

Én is elfogult vagyok... :))
Mikor láthatjuk gyönyörű cirmosotok másik felét is? Szeretném látni! :))

Palócprovence írta...

Egoista cirmosunk képesebb fele már szerepelt, de még biztosan fog is. :))

duende írta...

Hoool?

Nem találtam olyan címkét hogy: macska! :))

Palócprovence írta...

:)))

Nadine írta...

Kb. két napig nem néztem feléd, erre tessék, már megint itt egy olyan recept, amit azonnal (hétvégén) meg kell csinálnom. Vigyázz: az összes miattad felszedett kilómat elküldöm Neked postán. Még nem tudom, hogy csinálom, de megoldom:)
A macskára meg már nem is mondok semmit... Nem csodálkozom. Nekem három van:)

Palócprovence írta...

Köszi, de vannak saját felesleges kilóim is. :)) Rendezhetnénk egy "kilóárverést"! Hátha valakinek jól jönne...
Három macsek, jó lehet! :)))