"Emlékszem egy kolostor konyhájára... Egy világi nővér kenyeret készített, kerek és négyszögletes formákba helyezte, tiszta fehér ruhával takarta le, majd az ablak mellé tette keleszteni egy, vélhetően középkorban készült padra. Miközben dolgozott, a konyha másik végén a liszt és a poézis egyszerű csodája zajlott le. A formák tartalma életre kelt, egy lassú, érzéki folyamat indult el a fehér vászon alatt, amely mint diszkrét lepedő, eltakarta a cipók meztelenségét. A nyers tészta felemelkedett, lágyan mozgott, lüktetett, mint egy asszonyi test, amikor átadja magát a szerelemnek."
(Isabel Allende: Afrodita)
Ennek a kenyérnek az ötletét Piergiorgio Giorilli adta A kenyér és egyéb péksütemények című pazar kötetében. 54 kenyér receptjét olvashatjuk a könyvben és a kenyerekhez illő fogásokat (kivételesen most nem fordítva). A gyönyörűen illusztrál albummal betekintést nyerhetünk a kenyérkészítés történetébe is.
Ennek a kenyérnek az ötletét Piergiorgio Giorilli adta A kenyér és egyéb péksütemények című pazar kötetében. 54 kenyér receptjét olvashatjuk a könyvben és a kenyerekhez illő fogásokat (kivételesen most nem fordítva). A gyönyörűen illusztrál albummal betekintést nyerhetünk a kenyérkészítés történetébe is.
Mivel én jobban szeretem a kicsit nehezebb, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyereket, ezért némiképp megváltoztattam az eredeti receptet, valamint a citromnak is csak a héját tettem bele.
Hozzávalók
- 30 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 30 dkg univerzális búzaliszt búzacsírával
- 1 evőkanál sikér (szejtán)
- 1/2 zacskó szárított élesztő
- 1 citrom reszelt héja
- 1 kisebb maroknyi kakukkfű aprítva
- 4-5 dl víz
Gőzös sütőben 200 fokon megsütöttem. Akkor jó, ha megkocogtatva az alját, kongó hangot ad.
10 megjegyzés:
Olyan jól néz ki!!! Összefutott a nyál a számban:O)
Szívesen beleharapnék!
Nagyon ügyes vagy!
Gyengém a kakukkfű, gyönyörű a kenyér!
A bevezető idézet pedig csodálatos, nagyon szeretem a zamatos szavakat!
Köszönöm Mindkettőtöknek! :)))
Gyönyörű! Érzem az illatát!:))
Nagyon csinos! És a könyv is remek lehet!
Köszönöm! :)))
Limara, tényleg fantasztikus citromillata van.
Napmátka, valóban remek könyv. Tetszik a megközelítése, hogy nem az ételhez választ kenyeret, hanem a kenyérhez ételt.
Kenyér is-idézet is gyönyörű....
Mennyi ideig kelesztetted? Nekem a teljeskiőrlésű kicsit lassúbb folyamat, félek is tőle....
Köszönöm Trinithy! :)
Körülbelül egy órát, de lehet, hogy kicsit több volt. Nem szoktam nézni az időt, mert úgyis az adott hőmérséklettől függ a kelesztés ideje, melegben gyorsabban megy. Kelesztőtálam van és annak felpattan a teteje, ha megkelt a tészta, így menetközben nem kell nézegetni.
A csak teljeskiőrlésű lisztből készült tésztám is jól meg szokott kelni, talán egy kicsit lassabban.
Tuti vagy! Ez a tekerés!
Köszi! :) Egyébként csomózva van.
Megjegyzés küldése