Vasárnap került sor Gabah receptje alapján készült fácántekercsem megsütésére. Eddig a fagyasztóban pihent jobb időkre várva. Jócskán leegyszerűsítettem a receptet, ami nem vált kárára, nagyon finom lett. Biztos, hogy sokszor fogom még elkészíteni. Azért is jó ez a módszer a fácánhoz, mert egyébként a fácánhús - különösen a melle - nagyon száraz, kicsit íztelen, azonban így teljesen átjárják az ízesítők és finom, omlóssá válik.
A kicsontozási procedúrát elhagytam, inkább két fácán mellfiléiből készült a mű, a többi részre különben is szükségem volt a fácánleveshez. Zsályám nem lévén (egyébként sem nagyon szeretem) csak rozmaringot használtam. Elhagytam a sütéshez ajánlott zöldségalapot is, a szokásos módszeremmel 160 fokon sütöttem néhány órán át egy kevés vizet aláöntve. Mániámat, a baconszalonnába csavarást itt is alkalmaztam, ahol szükség volt rá, néhány fogvájóval rögzítettem, így nem volt szükség a zsinóros kötözésre.
Az ajánlott polenta- és spenótköret helyett mi egyszerűen krumplipürével és párolt zöldségekkel fogyasztottuk. A fácántekercs hidegen is nagyon finom és ilyenkor már szépen lehet szeletelni is.
Hozzávalók
- 2 fácán mellfiléi
- néhány szelet sonka (lehet nyers vagy főtt is)
- egy darabka puhább füstölt kolbász
- rozmaring
- só
- frissen őrölt bors
- 20 dkg szeletelt bacon
8 megjegyzés:
Sosem ettem még fácánt!
Biztosan finom. A képeket hogy csináltad??? Annyira jók! :-)
Olyanok, mint a Planétás-kártyák! :)
Szívesen megkóstolnám! :-)
Köszi, Duende! :) A Picasa-nak van kollázskészítője, azzal csináltam, csak most nem a rácsosat, hanem a képkupacosat használtam.
Egyszer kóstold meg a fácánt, ha teheted, finom. A vadak közül egyedül ezt szeretem.
Borsó, szívesen meg is kínálnálak! :)
Örülök, hogy ízlett! :-) Akkor hát sütőben sütötted? Én nem mertem sütőbe tenni, féltem, hogy túlságosan kiszárad.
Ember nagynéni, amikor ezt a kicsontozott fácánt tanította nekem, rögtön azzal kezdte: "Stellina, fácánt sütőbe nem teszünk!"
"Ok, zia.", mondtam én, és betettem :-))) Hát, mit mondjak, a mellén és a felső combján kívül nem igazán maradt sokminden a madárból. Egyszer majd ha sok fácánom lesz, kipróbálom csak a melléből, úgy, ahogy Te csináltad, jó sok szalonnával betekerve.
:))) Látom, Téged sem tart vissza, mit szabad vagy nem! Azt azért el kell, hogy mondjam, én mindig a zománcos fedeles kacsasütőmet használom és mindig öntök a hús alá valamilyen folyadékot (most ez egyszerűen víz volt). Alacsony hőfokon, végig letakarva sütöttem (így is megpirul a szalonna). Még soha nem volt ilyen puha, szaftos a fácánom, köszönhetően a tölteléknek. A férjemnek is nagyon ízlett, pedig Ő eddig nem szerette a fácánmellet, pont a szárazsága miatt.
Ja, kérem, akinek van zománcos, fedeles kacsasütője...;-)))))
Most ahogy gondolkodtam, eszembe jutott, hogy római tálban sem lehet rossz. Azom van. :-) Legközelebb abba rakom.
Az ugyanolyan jó, csak előtte be kell áztatni.
Megjegyzés küldése