Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 02. 18.

Castagnole

Íme, itt az ígért recept! Ennek a farsangi fánknak több változata van, az enyém Giampiero Rotato I Dolci delle Venezie című könyvéből származik.


Ezek a fánkocskák sülés közben megrepedeznek, mint a sült gesztenyék.

Hozzávalók
  • 50 dkg liszt
  • 3 tojás
  • 6 evőkanál cukor
  • 6 evőkanál tej
  • 6 evőkanál olaj
  • 1/2 zacskó szárított élesztő
  • 1 vanília vagy vaníliakivonat
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipetnyi só
  • vaníliás porcukor a tálaláshoz
A tojásokat a cukorral alaposan keverjük ki, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót, utoljára a lisztet. A tészta kidolgozása után pihentessük egy fél órát, majd szaggassunk belőle diónál kisebb gombócokat - legegyszerűbb kicsit olajos kézzel. Bő olajban süssük ki, figyelve arra, hogy a közepe is átsüljön. Vaníliás porcukorral megszórva tálaljuk.

És végül, kedvcsinálónak még néhány kép Velencéről:










7 megjegyzés:

duende írta...

Vááóóóóóó! :)

Ha nem is mehetünk Velencébe, Te idevarázsoltad nekünk! Köszönet!!!

A fánkocskát ki fogom próbálni, marad még édes olajam! :)

Nadine írta...

Én még nem jártam Velencében, egyet árulj el nekem: a velencei házak nem vizesednek? Most a talajvízből indultam ki, hogy az milyen kárt tud okozni.

Hunszil írta...

Én s em jártam DE nyáron megyünk.. igaz a Művészeti Biennáléra főleg de ízért én inkább éjfélig fennt leszek, hogy ezt a sok gyönyörűséget megnézzem... behajózzam...:))))
Már nagyon várom.. Mesélhetnél milyen volt :)))

Palócprovence írta...

Nadien, bizony vizesednek azok a házak, amelyek közvetlen kapcsolatban állnak a csatornákkal. Így állandó munkát és költséget ad a karbantartásuk. Bár az alsó szintet általában nem lakják, legtöbbnek a földszinti részén a motorcsónak kikötő és beállója van - hiszen Velencében ez pótolja az autót. A felsőbb emeletek általában szárazak. Egyes sestierekben (kerületek)pl.Cannareggio viszonylag új építésű lakótelepén nincsenek ilyen problémák, hiszen nincs közvetlen kapcsolatuk a vízzel.

Palócprovence írta...

Már előre irigyellek Hunszil! Nagyon jó lesz Neked! Ne riasszon meg a turitaáradat, néhány méterre a "kötelező útvonalaktól" már egyedül fedezheted fel a várost. Ráadásul sokszor itt lelhetsz a legérdekesebb dolgokra. Azért térkép nem árt! :))

Nadine írta...

Hát nem semmi lehet "szigetelni" utólag egy olyan házat, ami folyamatosan áll a vízben... Elvileg ott mindenkinek tüdőbetegnek vagy reumásnak kéne lennie... Hiába, semmi sem tökéletes:)

Palócprovence írta...

Azért képes lennék kompromisszumot kötni, pláne, ha az ablakomból rálátnék a Canale Grande-ra! :)) De sajnos, ilyen veszély nem fenyeget.