Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 02. 06.

Citromos és kakukkfüves kenyér

"Emlékszem egy kolostor konyhájára... Egy világi nővér kenyeret készített, kerek és négyszögletes formákba helyezte, tiszta fehér ruhával takarta le, majd az ablak mellé tette keleszteni egy, vélhetően középkorban készült padra. Miközben dolgozott, a konyha másik végén a liszt és a poézis egyszerű csodája zajlott le. A formák tartalma életre kelt, egy lassú, érzéki folyamat indult el a fehér vászon alatt, amely mint diszkrét lepedő, eltakarta a cipók meztelenségét. A nyers tészta felemelkedett, lágyan mozgott, lüktetett, mint egy asszonyi test, amikor átadja magát a szerelemnek."
(Isabel Allende: Afrodita)

Ennek a kenyérnek az ötletét Piergiorgio Giorilli adta A kenyér és egyéb péksütemények című pazar kötetében. 54 kenyér receptjét olvashatjuk a könyvben és a kenyerekhez illő fogásokat (kivételesen most nem fordítva). A gyönyörűen illusztrál albummal betekintést nyerhetünk a kenyérkészítés történetébe is.
Mivel én jobban szeretem a kicsit nehezebb, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyereket, ezért némiképp megváltoztattam az eredeti receptet, valamint a citromnak is csak a héját tettem bele.


Hozzávalók
  • 30 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 30 dkg univerzális búzaliszt búzacsírával
  • 1 evőkanál sikér (szejtán)
  • 1/2 zacskó szárított élesztő
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 kisebb maroknyi kakukkfű aprítva
  • 4-5 dl víz
A hozzávalókból kelt tésztát készítettem, jól kidagasztottam. Meleg helyen kétszeresére kelesztettem, formáztam.


Gőzös sütőben 200 fokon megsütöttem. Akkor jó, ha megkocogtatva az alját, kongó hangot ad.

10 megjegyzés:

Borsó írta...

Olyan jól néz ki!!! Összefutott a nyál a számban:O)
Szívesen beleharapnék!
Nagyon ügyes vagy!

Chef Viki írta...

Gyengém a kakukkfű, gyönyörű a kenyér!

A bevezető idézet pedig csodálatos, nagyon szeretem a zamatos szavakat!

Palócprovence írta...

Köszönöm Mindkettőtöknek! :)))

Limara írta...

Gyönyörű! Érzem az illatát!:))

erős ildikó írta...

Nagyon csinos! És a könyv is remek lehet!

Palócprovence írta...

Köszönöm! :)))

Limara, tényleg fantasztikus citromillata van.

Napmátka, valóban remek könyv. Tetszik a megközelítése, hogy nem az ételhez választ kenyeret, hanem a kenyérhez ételt.

trinity írta...

Kenyér is-idézet is gyönyörű....
Mennyi ideig kelesztetted? Nekem a teljeskiőrlésű kicsit lassúbb folyamat, félek is tőle....

Palócprovence írta...

Köszönöm Trinithy! :)
Körülbelül egy órát, de lehet, hogy kicsit több volt. Nem szoktam nézni az időt, mert úgyis az adott hőmérséklettől függ a kelesztés ideje, melegben gyorsabban megy. Kelesztőtálam van és annak felpattan a teteje, ha megkelt a tészta, így menetközben nem kell nézegetni.
A csak teljeskiőrlésű lisztből készült tésztám is jól meg szokott kelni, talán egy kicsit lassabban.

Renata Kalman írta...

Tuti vagy! Ez a tekerés!

Palócprovence írta...

Köszi! :) Egyébként csomózva van.