Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 02. 08.

Gyros

A magyarok számára a függőleges nyárson forgó hús csak gyros lehet, ezért még a török étkezdékben is, ahol döner sül, már így hívják ezeket az ízletes falatokat. Gyros (jirosz) vagy döner, mindkettő jelentése: körben forgó, az elkészítés módjára utal. Különbség a felhasznált húsban rejlik, amit a vallás határoz meg, bár már mindkettő készül csirkehúsból is.

Nálunk kizárólag csirkemellből vagy pulykamellből készülhet (hiszen egyéb húst nem hajlandó megenni a lányom) és sajnos csak serpenyőben sütve (azért így is finom). Nagy előnye ennek az elkészítési módnak, hogy percek alatt kész.


Hozzávalók
  • 60 dkg csirkemell- vagy pulykamellfilé felkockázva
  • 3-4 evőkanál olivaolaj
  • 2-3 gerezd reszelt fokhagyma
  • 1 evőkanál gyros fűszerkeverék vagy oregano, bors, rozmaring, kevés pirospaprika keveréke

A felforrósított olivaolajon átforgatom a húst, fűszerezem és kevergetve majdnem készre sütöm. Ekkor adom hozzá a reszelt fokhagymát és ezzel is átpirítom.
Elmaradhatatlan nálunk mellőle a tzatziki valamint nyáron a görögsaláta, télen pedig a savanyúkáposzta vagy a vörökáposztával készült saláta. Van, amikor pitába töltöm, jó sok salátával.

5 megjegyzés:

erős ildikó írta...

Szégyenkezve vallom be, hogy bár odavagyok a gyrosért, gyakorlatilag a hús a legkevésbé fontos számomra belőle (ha néha-néha eszem). Szeretem, ha kapok hozzá sok salátát meg hagymát, meg mindenféle csípős meg fokhagymás meg joghurtos öntetet (s persze sült krumplit is - akár autentikus, akár nem). Nos, erre már csak korona a pár szem hús, a sült finom íze miatt...mmm...
(Az eladók persze csodálkoznak, amikor azt mondom: a húst nyugodtan spórolják ki az enyémből, hadd maradjon másnak. Viszont a tzatzikit nagykanállal kérem!

erős ildikó írta...

A pitát majd elfelejtettem! Azt is kérek, hogyne...

Palócprovence írta...

:)))

Névtelen írta...

nekem is fontosabb a húsnál a szósz (főleg a csípős), meg h. milyen zöldségek vannak benne... pl ne legyen tele költséghatékony lilakáposztával :) na meg a pita, aaaz kell... gyrostálként nekem nem is az igazi. viszont Berlinben ettem egyszer döner boxot, olyan, mint a china box, a dobozos kínai fast food, csak gyros-alapanyagokkal és fűszeres krumpligerezdekkel, na az fantasztikus volt, igazi jó kis pacsmagolós kaja, bár sajnos nem igazán reprodukálható, mert Berlin nélkül sajnos nem az igazi :)

Palócprovence írta...

Akkor ez jó ok egy berlini látogatásra! :)