Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 02. 15.

Velencei Karnevál

Elkezdődött! Az idei immár a 30. az újkori karneválok sorában, hiszen 1980-ban ébredt a Velencei Karnevál csipkerózsika álmából majd' 200 év szünet után (Napóleon tiltotta be 1797-ben a "vétkes őrültséget"). Bár elsősorban idegenforgalmi megfontolásokból élesztették fel, azonban ez ne szegje senki kedvét, látogassunk el Velencébe és bátran vessük bele magunkat a forgatagba!



A karnevál szó a latin carne levare, azaz a hús elhagyása kifejezésből származik. Eredete az ókori Dionüszosz ünnepekig nyúlik vissza. A karnevál tradícióját (az Ördög Ünnepét) a kereszténység tiltotta, majd később megtűrte pogány szokásként. A Velencei Karneválról már 1094-ből vannak írásos feljegyzések.




Akit jó sorsa elvet a lagúnák városába, ne hagyja ki Velence jelképének, a papírmasé maszkoknak a megcsodálását egy helyi műhelyben. Castello negyedben található a Ca' del Sol, ahol nem csak gyönyörködhetünk, de vastagabb pénztárcával vásárolhatunk is.




Idén már biztos nem leszek ott, ezért nem marad más, mint a nosztalgiázás, egyrészt a tavalyi képek nézegetésével, másrészt valamilyen tipikus velencei karneváli édesség elkészítésével (recept hamarosan).











13 megjegyzés:

duende írta...

Hú, köszi! Élmény volt nézni a képeidet, gyönyörűek!

van egy fotóalbumom is, szintén velencei maszkokkal, imádom nézegetni. Gyönyörűek.
És a képeid szuperek!

Palócprovence írta...

Köszi Duende! Bár a képeken nagyon látszik, hogy még a régi gépemmel készültek.
Azért egy kicsit megint ott voltam. :)

Renata Kalman írta...

Milyen helyekre jársz!! :))

Vesta írta...

Csodaszép képek, többször is megnéztem!!

Nadine írta...

Nahát, most látom, hogy kitettél oldalra, az ajánlóba! Nagyon köszönöm a kedvességed, én meg jól idecsaltam egy barátnőmet olvasgatni - el is alélt a karneválos poszttól...:)
A rakott krumpli isteni lett, pedig nem volt itthon hozzá minden, de ezentúl csakis így készítem!

Palócprovence írta...

Renáta! Szívem csücske Velence. Minden alkalommal úgy érzem, hazaértem. Fura.

Palócprovence írta...

Köszönöm szépen, Vesta! :)

Palócprovence írta...

Nadin, örülök, ha ízlett a rakott krumpli! És nincs mit megköszönnöd, nagyon tetszik az oldalad. :)

Névtelen írta...

Idén is sikerült eljutnom, nagyon jó idő volt!!! képeket találsz nálam. :) Viszont ettünk egy fánkocskát, vmi alkoholos töltelékkel. ha esetleg tudod mi ez, akkor a receptjét közzé tennéd? Az elképzelhető, h a zabaglione lehetett a fánkban? Nem tudok olaszul, csak ami épp szükséges, és ezt hallottam ki abból, amit a csaj magyarázott... :)))

Palócprovence írta...

Határozottan irigykedem! Látom, Buránóban is voltatok.
A zabaglione Piemontból származik, ahol töltelékként is használják, így akár elvileg fánkba is tehető. Én még nem ettem ilyet, de hát annyi mindent nem ettem még! Utánanézek! :)

Névtelen írta...

Igen voltunk!!! ahogy néztem újra a képeket, megörökítettük, mármint a fánkot :) Az Esztis képekben az utolsók között, nálam a linkgalériában megtalálod. :) Amúgy idén jubiláltam, tizedszer voltam és IMÁDOM!!!mindig ad vmi újat! :)

Palócprovence írta...

Na, most már tényleg nagyon irigy vagyok! :)) A fánkot látva se tudok többet, sajna.

Névtelen írta...

No mindegy, majd jövőre újra szemügyre veszem :)))