Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 03. 23.

Bagna cauda azaz a szardellamártás

Étteremalakítás...

Piemonte, a nevéhez hű olasz tartomány, az Alpok lábánál fekszik. Egyik klasszikus étele a bagna cauda (találkozhatunk vele bagna calda vagy salsa calda néven is), ami tulajdonképpen egy szardellás, fokhagymás fondü (hagyomományos sajtfondüt is készítenek ezen a vidéken), amibe nyers zöldségeket mártogatnak. Ez az egyszerű alapanyagokból készült fogás a hagyományos parasztkonyha étele volt régen.


Erre a bársonyos szószra is áll a mondás, hogy ahány ház, annyi szokás, mindenhol egy kicsit másként készítik. A fő alapanyagok azonban azonosak: fokhagyma, olivaolaj, szardellafilé és vaj. És a tálalás módja is kötött, mivel ez egy meleg, mártogatós szósz, általában mécses vagy spirituszfőző fölé állított cseréptálkákban tálalják. A mellé felszolgált nyers zöldségek azonban ismét változhatnak. Szerintem legfinomabb valamilyen kesernyés ízű zöldséghez, mint például a karfiol, (feltétlenül próbáljuk ki, ha még nem kóstoltuk nyersen) vagy az endívia. Azonban még bármi szóba jöhet (paprika, édeskömény, cukkini, hagyma, stb) ízlésünk és lehetőségünk szerint. És ne hagyjuk ki a kenyeret sem!

Hozzávalók
  • 1,5 dl extraszűz olivaolaj
  • 4-5 gerezd reszelt fokhagyma
  • 12 szelet szardellafilé (lehetőleg olivaolajban eltett)
  • 7-8 dkg vaj
Lassú tűzön pároljuk meg a fokhagymát és a szardellát az olivaolajban, közben kevergessük. Figyeljünk rá, hogy csak párolódjon, ne piruljon! Hamarosan egy viszonylag homogén elegyet kapunk, ekkor apránként adjuk hozzá a vajat és azzal is keverjük folyamatosan.

Melegen tálaljuk és közben is tartsuk melegen. Nem árt mellé a jó társaság és jóféle bor sem!

8 megjegyzés:

ManóAnyó írta...

Már több helyen láttam, mostmár nem hagy nyugodni a kíváncsíság, hogy mit jelent az Étteremalakítás... a post elején?

erős ildikó írta...

A szardellafilés finomságok nekünk feltétlenül bejönnek. Érdekes ötlet ez a fondü, még nem hallottam róla, de nagyon örülök, hogy bemutattad. Beszerzem a hozzávalókat...

Palócprovence írta...

ManóAnyó, ez egy játék, ezt írja róla a
Gasztominer:
"A Nagy Étteremalakítás Giannival című VIASAT3 műsor kapcsán közös játékot
indítottunk: a Gasztro mellékletünk megjelenik a műsor honlapján, további olvasókat hozva a hazai gasztrobloggereknek. Az oldalra azok a Gasztro mellékletben szereplő bejegyzések kerülhetnek ki, akik csatlakoznak a játékunkhoz, és bejegyzésük elejére beírják az “étteremalakítás” szót.
A játék célja az, hogy minél többen megismerhessék azt a kultúrát, melyet a Miner is reklámoz, és a műsort is ismertebbé tegyék a gasztrobloggerek között.
Csatlakozz te is Giannihoz, írj nekünk egy emailt az info kukac miner pont hu email címünkre! Az adás microsite-ján megjelenő postok szerzői között kéthetente értékes ajándékokat sorsolunk."
Hát, ezért...

Palócprovence írta...

Napmátka, akkor ez a mártogató is be fog jönni Nektek! :))

ManóAnyó írta...

Palócprovence köszi az infot!

duende írta...

Hú, ezt imádnám! Ki is fogom próbálni. :)

Palócprovence írta...

Szerintem is! :))

Biella írta...

Valóban ahány ház, annyi szokás. Mi Észak-Olaszországban a fokhagymát tejben fél órát főzzük, mielőtt a halra nyomnánk, ami bő olívaolajban rotyog kb. 1 órát, a végén egy deci tejszínnel lágyítjuk, oh, és chilivel tesszük pikánssá, h ne csak sós legyen, hanem picit csípjen is :)