Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 03. 08.

Epres túrótorta

Ismét eltelt egy év és elérkezett a kötelező epres túrótorta ideje. A lányom ízlése sokat változott az elmúlt évek során, azonban az epres túrótortához mindig ragaszkodik a születésnapján, más szóba sem jöhet. Tény és való, nagyon finom, mindannyian szeretjük. Nagy előnye, hogy nem kell sütni.




Hozzávalók
  • 25 dkg csokis keksz
  • 5 dkg vaj
  • 40 dkg túró
  • 4 tojássárgája
  • 12 dkg porcukor
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 dl tejszín
  • 1/2 dl tej
  • 1 dkg zselatin
  • 50 dkg eper - a fele feldarabolva
A csokis kekszet egy zacskóba téve sodrófával összetöröm, belekeverem az olvasztott vajat és a masszát egy kapcsos tortaformába egyengetem.




A tejszínt habbá verem.



A többi hozzávalót - a tej és a zselatin kivételével - kikeverem. Legegyszerűbb egy botmixerrel, így nem kell áttörni a túrót.




A zselatint felfőzöm a tejjel és langyosra hűtöm. A krémbe forgatom óvatosan a felvert tejszínt, a darabolt epret és a zselatint. A keveréket a kekszre simítom és a hűtőben megdermesztem. Tálalás előtt a maradék eperrel díszítem, majd óvatosan eltávolítom a tortakarikát. Ez a torta nem a "cukrászdák gyöngye" típusú sütemény, nehéz szépen tálalni. Amennyiben fontos a külcsíny is, erre több lehetőség is adódik:
  1. Kétszeres mennyiségű zselatint adunk a krémhez, ekkor könnyebb a szeletelése. Mi nem szeretjük ennyire zselatinosan és egyébként is része a tradíciónak a "lazább tortaszerkezet".
  2. A krém betöltése előtt kibélelhetjük a tortaformát piskótaszeletekkel a karácsonyi tortánál leírt módon.
  3. Teljesen elhagyhatjuk a zselatint és tálalhatjuk tálkában vagy pohárban is, mint a tiramisùt. Természetesen ez esetben a vaj is elmarad a keksz mellől.

12 megjegyzés:

sedith írta...

Hmm, de jól néz ki!!! Isten éltesse sokáig a lányodat!:)
Tudom, írtad, hogy ti így, folyósabban szeretitek, de ha esetleg másokat érdekel: a zselatint nem kell felfőzni, mert tudtommal a főzés tönkreteszi. Langyos vízbe kell áztatni és utána hozzákeverni a krémhez. Úgy talán szebben szeletelhető.

Ja, még valami... az imént elfelejtettem leírni, milyen szép voltál kislánykorodban! :)

Nadine írta...

Boldog szülinapot kívánok a lánykádnak!
Már tisztán látom, hogy esélye nincs a fogyókúrámnak, ha olvasgatlak, mert mindent azonnal meg akarok enni, amit itt látok:) Nem, nem egy szeletet...

Vesta írta...

Ez a mai nap csupa tortából áll, jobbnál jobbakat fedezek fel :))
Isten éltesse az ünnepeltet!

erős ildikó írta...

Boldog születésnapot kívánok a lányodnak! Ez a torta...még csak a reggelin vagyunk túl, és máris kívánom...kimentél a kertbe, s leszedted az epreket??:-))
Irígykedem...

duende írta...

:)
Isten éltesse szépséges lyányodat!
Nagyon gusztusos a tortácska! :))

Limara írta...

Isten éltesse a lánykádat! :)) A torta gyönyörű, kívánatos! :))

anuka írta...

Isten éltesse a hercegnődet!

Palócprovence írta...

Köszönöm szépen és természetesen az Érintett is köszöni szépen Mindenkinek a jókívánságokat! Nagyon aranyosak vagytok! :)))

Sedith, köszi a tippet! Bár azt hiszem, többféle zselatin van forgalomban és ezért én a csomagoláson feltüntetett szerinti elkészítést szoktam figyelembe venni. Van, amit csak áztatni kell és van amit felfőzni. És az arányokat is érdemes figyelni, tehát mennyi kell belőle adott folyadékmennyiséghez.

Napmátka, jó is lenne, ha már a kertben lehetne szedni az epret! :))

Palócprovence írta...

Nadine, legalább nem vagyok egyedül! :))
A szénhidrátszegény próbálkozásomnak már úgyis annyi...

Nadine írta...

Hát ezt nagyon örömmel hallom:)

Renata Kalman írta...

Még remélem beleférek a jókívánságot küldők közé, Isten éltesse a nagylányodat!

Palócprovence írta...

Természetesen! És köszönjük szépen! :)