A mostoha időjárás ellenére már elkezdett nyílni az ibolya, így semmi akadálya, hogy készítsünk némi ibolyaecetet.
NAGYON FONTOS, hogy csak vegyszermentes virágokat használjunk fel az ecet készítéséhez, de ez alapelv minden ehető virágból készült étel esetében is.
Egy csavaros tetejű befőttesüvegbe tegyünk 2 maréknyi ibolyavirágot és öntsük fel fehér borecettel. Feltétlenül fehér borecetet használjunk, mert más ecet elnyomná az ibolya zamatát. Zárjuk le az üveget és hagyjuk állni 2-3 hétig. Ennyi idő alatt az ibolya átadja illat- és ízanyagait az ecetnek. Időnként azért rázzuk össze az üveg tartalmát. A kész ecetet szűrjük át egy tiszta üvegbe és már használhatjuk is...
például saláták ízesítésére.
NAGYON FONTOS, hogy csak vegyszermentes virágokat használjunk fel az ecet készítéséhez, de ez alapelv minden ehető virágból készült étel esetében is.
Egy csavaros tetejű befőttesüvegbe tegyünk 2 maréknyi ibolyavirágot és öntsük fel fehér borecettel. Feltétlenül fehér borecetet használjunk, mert más ecet elnyomná az ibolya zamatát. Zárjuk le az üveget és hagyjuk állni 2-3 hétig. Ennyi idő alatt az ibolya átadja illat- és ízanyagait az ecetnek. Időnként azért rázzuk össze az üveg tartalmát. A kész ecetet szűrjük át egy tiszta üvegbe és már használhatjuk is...
például saláták ízesítésére.
12 megjegyzés:
Micsoda ötlet! :))
Nagyszerűűűű! De miért nem lett lila? Vagy ez még csak "előtte kép"?
Én épp a múlt héten készítettem ibolyalikőrt (remélem, minél hamarabb sikerül posztolni is) és az töklila lett! Az üvegben egészen sötét, nem is lehet átlátni rajta.
Most kipróbálnám ezt az ecetet is, de a múlt heti 100 g ibolyavirág/1,5 óra után kicsi elment a kedvem a szürettől. ;-)
Ez már az "utána" kép, mivel ez a tavalyi ecet maradéka. De eddig még soha nem lett lila, csak kicsit sötétebbé vált az ecet. Szerintem azért, mert hidegen készül.
Várom a receptedet! Már eddig is izgatta a fantáziámat az ibolyalikőr, de most, hogy tudom lila lesz...:)
Én ilyet mélg nem hallottam, nagyon érdekesnek tűnik és mire használod, milyen salátákra?
Köszönöm előre is a választ, Judit.
Nagyon érdekes ötlet, még nem hallottam róla.
Viszont készült a nomádportán borecet, ibolya is van egy kevés, lehet, hogy kipróbálom!
Már ha elég az ibolyánk...
Pont ilyen üvegem is van ám!
Miket tudsz! Nálunk még nem nyílik az ibolya sem :(
megkérdezhezetem, hogy mi ez az étterem átalakítás?
alig van időm a gépnél, én erről lemaradtam!
Bodza
Nem én találtam ki. Amióta csak ecetet készítenek, csinálnak különböző ízesítésűeket is. Nem csak zöldfűszereket lehet bele tenni, de különböző (ehető) virágokat is.
Szerintem, leginkább a különböző zöldsalátákhoz passzol, amihez egyébként ecetes-olajos öntetet használnánk. De végül is bármihez ki lehet próbálni borecet helyett.
Vesta, nálunk is csak annyi virág nyílt ki még, amit a képen látsz. Az ecet még tavaly készült, de gondoltam, időben felteszem. Talán érdekel valakit.
Bodza, ez egy játék. Itt olvashatsz róla bővebben:
http://miner.hu/blog/2009/03/06/csatlakozz-giannihoz-jatek/
Sziasztok!
Vajon ibolyaolajat vagy ibolyaszirupot is lehetne csinálni?
Persze, mindkettőt szoktak csinálni.
Megjegyzés küldése