Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 03. 29.

Ibolyaecet

Étteremalakítás...

A mostoha időjárás ellenére már elkezdett nyílni az ibolya, így semmi akadálya, hogy készítsünk némi ibolyaecetet.


NAGYON FONTOS, hogy csak vegyszermentes virágokat használjunk fel az ecet készítéséhez, de ez alapelv minden ehető virágból készült étel esetében is.


Egy csavaros tetejű befőttesüvegbe tegyünk 2 maréknyi ibolyavirágot és öntsük fel fehér borecettel. Feltétlenül fehér borecetet használjunk, mert más ecet elnyomná az ibolya zamatát. Zárjuk le az üveget és hagyjuk állni 2-3 hétig. Ennyi idő alatt az ibolya átadja illat- és ízanyagait az ecetnek. Időnként azért rázzuk össze az üveg tartalmát. A kész ecetet szűrjük át egy tiszta üvegbe és már használhatjuk is...


például saláták ízesítésére.

12 megjegyzés:

Limara írta...

Micsoda ötlet! :))

Gabah írta...

Nagyszerűűűű! De miért nem lett lila? Vagy ez még csak "előtte kép"?
Én épp a múlt héten készítettem ibolyalikőrt (remélem, minél hamarabb sikerül posztolni is) és az töklila lett! Az üvegben egészen sötét, nem is lehet átlátni rajta.
Most kipróbálnám ezt az ecetet is, de a múlt heti 100 g ibolyavirág/1,5 óra után kicsi elment a kedvem a szürettől. ;-)

Palócprovence írta...

Ez már az "utána" kép, mivel ez a tavalyi ecet maradéka. De eddig még soha nem lett lila, csak kicsit sötétebbé vált az ecet. Szerintem azért, mert hidegen készül.
Várom a receptedet! Már eddig is izgatta a fantáziámat az ibolyalikőr, de most, hogy tudom lila lesz...:)

Judit írta...

Én ilyet mélg nem hallottam, nagyon érdekesnek tűnik és mire használod, milyen salátákra?
Köszönöm előre is a választ, Judit.

erős ildikó írta...

Nagyon érdekes ötlet, még nem hallottam róla.
Viszont készült a nomádportán borecet, ibolya is van egy kevés, lehet, hogy kipróbálom!
Már ha elég az ibolyánk...
Pont ilyen üvegem is van ám!

Vesta írta...

Miket tudsz! Nálunk még nem nyílik az ibolya sem :(

Névtelen írta...

megkérdezhezetem, hogy mi ez az étterem átalakítás?
alig van időm a gépnél, én erről lemaradtam!
Bodza

Palócprovence írta...

Nem én találtam ki. Amióta csak ecetet készítenek, csinálnak különböző ízesítésűeket is. Nem csak zöldfűszereket lehet bele tenni, de különböző (ehető) virágokat is.
Szerintem, leginkább a különböző zöldsalátákhoz passzol, amihez egyébként ecetes-olajos öntetet használnánk. De végül is bármihez ki lehet próbálni borecet helyett.

Palócprovence írta...

Vesta, nálunk is csak annyi virág nyílt ki még, amit a képen látsz. Az ecet még tavaly készült, de gondoltam, időben felteszem. Talán érdekel valakit.

Palócprovence írta...

Bodza, ez egy játék. Itt olvashatsz róla bővebben:
http://miner.hu/blog/2009/03/06/csatlakozz-giannihoz-jatek/

eperlevel írta...

Sziasztok!

Vajon ibolyaolajat vagy ibolyaszirupot is lehetne csinálni?

Palócprovence írta...

Persze, mindkettőt szoktak csinálni.