Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 03. 14.

Nigella csirkéje

Hosszú-hosszú évekig képtelen voltam a csirkét bármilyen formában megenni egy csirkefeldolgozóban tett látogatás következményeként. Nigella csirkéje gyógyított meg. A recept nagyon egyszerű, a munkát a sütő végzi helyettünk és a végeredményre nagyon rá lehet kattanni. A citromtól igazi napfényes ízt kap az étel és a hosszú sütési idő miatt egyáltalán nem lesz savanyú vagy keserű benne a citrom.


Hozzávalók
  • 1 nagyobb csirke kisebb darabokra vágva vagy helyette kettévágott felsőcombok
  • 1 fej fokhagyma
  • 2 citrom
  • maréknyi kakukkfű
  • egy kevés olivaolaj
  • 1,5 dl fehérbor
  • só, bors
A sütőt előmelegítem 160 fokra, amíg melegszik, egy tepsiben vagy tűzálló edényben összeállítom az ételt. A csirkedarabokat, a fokhagymát (hámozatlanul) és a nyolcfelé vágott citromokat az olivaolajjal összeforgatva elterítem. Sózom, borsozom és megszórom a kakukkfű leveleivel. Arra figyelek, hogy a csirkedarabok bőrös fele nézzen felfelé. Felöntöm a borral és lefedve 2 órára beteszem a sütőbe. Majd fedetlenül 200 fokon még egy fél órát sütöm, hogy megpiruljon. Hidegen is pazar!

8 megjegyzés:

duende írta...

Ne tessék kísértésbe vinni... :)))
Isteni recept, a böjt után elsők közt lesz! :))
Szárnyából. Mer' a comikát nem szeressük, nálunk a szárnya a menő. :))

Palócprovence írta...

Bocsi Duende! :) Nekem csak péntekenként kell erre figyelnem, mert bár mi nem böjtölünk, de Majdnem Vőm igen.
A szárnya pedig remek, szeretem. Ezért is jó a felaprított egész csirke, mindenki eheti a kedvenc részét. :)

anuka írta...

Aztaaaaaa!

Limara írta...

Hmm, nagyon jól néz ki! Én a szárnyát semmi pénzért nem enném meg... :))

duende írta...

Limara, akkor veled szivesen csemegéznék egy tepsiből! :))

erős ildikó írta...

Húha! De jó, hogy én nem jártam még csirkefeldolgozóban! Parasztportán már dolgoztunk fel csirkét, de az más.
Tetszik ez a citromos változat!

Palócprovence írta...

:)))

Napmátka, szerencsés vagy és ez maradjon is így. A parasztportán történő csirkefeldolgozás tényleg más. Az nem egy futószalagos, végeláthatatlan kivégzés, terjengő, tömény halálszaggal. Azt hiszem, sokkal több vegetáriánus volna, ha ezt mindenkinek végig kellene néznie egyszer.

erős ildikó írta...

Teljesen igazad van!