Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 06. 28.

Croissant lusta módra

Szeretjük a croissant, de az igazi croissant tojást is tartalmaz, ezért a Nagy Vegetáriánus Kihívás napján ezt nem lehetett fogyasztani, ezért a mille-feuilles-t (1000 levél), a francia levelestésztát hívtam segítségül. Ritkán készítek levelestésztát, ahogy már írtam is erről, ha mégis, akkor leegyszerűsítem a dolgokat születetten lusta természetem miatt (remélem, franciák most nem olvasnak). A végeredmény így is remek .


A hajtogatás procedúráját így sem úszhatjuk meg, de legalább nem kell megküzdenünk a fagyos vajjal és nem leszünk közben fülig vajasak.

Hozzávalók 24-36 darabhoz
  • 50 dkg liszt
  • 30 + 10 dkg dkg vaj
  • 225 ml víz
  • 1 kiskanál ecet
  • csipetnyi só
A formázáshoz némi cukor és vaj, esetleg kevés tej


Legegyszerűbb késes robotgéppel készíteni, de persze kézzel is csinálhatjuk, de akkor nagyon gyorsan kell a tésztával dolgozni (hogy ne olvadjon meg benne a vaj). Tehát, a lisztet a felkockázott 30 dkg hideg vajjal és a csipetnyi sóval robotgépbe tesszük és morzsalékos keveréket készítünk belőle. Hozzáadjuk az ecettel elkevert vizet és tovább keverjük egy kicsit a géppel (éppen csak összeálljon!). Gombóccá formázzuk és 1 órára hideg helyre tesszük.

Következhet a hajtogatás. A tésztát 1/2 cm vastagra és fekvő téglalap formára nyújtjuk. A meglágyított (nem kell megolvasztani!) maradék 10 dkg vaj egy kis részével megkenjük. A tészta jobb oldali 1/3 részét jobbról balra hajtjuk, majd a bal oldali 1/3 részét balról jobbra hajtjuk. Így a most már háromrétegű tészta szélessége a harmadára csökken. A tészta tetejét ismét vajazzuk és az alsó harmadát felfelé hajtjuk, majd a felső harmadát lefelé. 90 fokkal elforgatjuk a hajtogatott tésztánkat - mindegy melyik irányba, de jegyezzük meg az irányt és mindig erre forgassuk majd. Az elforgatás után kinyújtjuk a tésztát az eredeti méretére és újra hajtogatjuk az előbbi sorrendben, közben vajazva. Elforgatjuk. Még legalább kétszer hajtogatjuk (lehet többször is, annál levelesebb lesz). Ha nagyon melegedne közben a tészta, tegyük be egy kicsit a hűtőbe. A hajtogatás végén hűtsük legalább 1 órát, de még jobb, ha 1 éjszakát.

A lehűtött tésztát kettéosztjuk és nagyjából kerek formára nyújtjuk. Attól függően, hogy kisebb vagy nagyobb kifliket szeretnénk, egy-egy lapot 12 vagy 16 cikkre vágunk. Megkenjük egy kevés vajjal és megszórjuk némi cukorral. A háromszögek alapjától kezdve felgöngyöljük a tésztát.


A kiflicskék tetejét megkenhetjük egy kevés tejjel és megszórhatjuk cukorral, de ez el is maradhat. 200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.


Legfinomabb frissen, langyosan, de ha véletlenül maradna belőle, hidegen is jó.


Ha valaki még nálam is lustább, használjon kész levelestésztát!

9 megjegyzés:

Vegavarázs írta...

Nagyon jól szórakoztam az utolsó mondaton! Recept mentve.

JD írta...

Gyönyörű lett :)

trinity írta...

Szépségesek!

Palócprovence írta...

Vegavarázs, :))

Palócprovence írta...

JD és Trinity, köszönöm szépen! :))

szepyke írta...

Én szoktam kész levelestésztát is használni... Van az úgy, hogy nincs időm/kedvem semmihez, akkor csinálok belőle egy jó kis fordított tortát, amivel öt perc munka sincs.
Szerintem nem vagy lusta, mert én sem lustaságból csinálom így, hanem időhiány miatt! Megegyezhetünk abban, hogy nem vagyunk lusták? Meggyőztelek?:DD

G írta...

Imádom a croissant, pont egy ilyen ..lusta receptre" van szükségem:)
Köszönöm

Palócprovence írta...

Szepyke, én szinte mindig kész levelestésztát használok. Általában eszem ágában sincs olyasmivel foglalkozni, amit jó minőségben és olcsóbban megkapok készen. Ez most egy kivételes alkalom volt! :))

Palócprovence írta...

GastroLife, szívesen! :) Hamarosan az eredeti croissant is felteszem.