Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 06. 29.

Cukkini diós vinaigrette-tel

A klasszikus vinaigrette (francia olajmártás) elkészítése nagyon egyszerű, csak azt a szabályt kell megjegyeznünk, hogy 3 rész olajhoz 1 rész ecetet kell adnunk, majd az ízesítőket. Egyszerűsége ellenére megszámlálhatatlan változata van, hiszen attól függően, hogy milyen olajat, ecetet vagy ízesítőt használunk, a kombinációk száma szinte végtelen.

A cukkinihez remekül illik például a diós vinaigrette.


Hozzávalók
  • 2-3 kisebb cukkini
  • 2 evőkanál olívaolaj
A diós vinaigrette-hez:
  • 6 evőkanál dióolaj
  • 2 evőkanál tárkonyos borecet
  • frissen őrölt bors
A vinaigrette legegyszerűbb egy pici csavaros tetejű üvegben elkészíteni, amiben a hozzávalókat addig rázzuk, amíg opálos színű elegyet kapunk. Üveg híján egy kis tálkában villa segítségével is összekeverhetjük az olajat és az ecetet.

A zsenge cukkiniket nem kell meghámozni és kimagozni, csak a két végét vágjuk le, majd kockázzuk fel. Forró serpenyőben kevés olajon pirítsuk meg egy kicsit, de ne puhuljon meg túlzottan. Locsoljuk meg az öntettel és készen is van.

4 megjegyzés:

Limara írta...

Még az illatát is érzem! :))

Főfüge írta...

E-mail!

Palócprovence írta...

Limara, :))

Palócprovence írta...

Főfüge, félrement! :))