Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 06. 09.

A rózsa

A Perzsiából származó rózsának több, mint 5.000 fajtája van. Közülük a két legillatosabb a damaszkuszi rózsa (Rosa damascena) és

Fotó: innen

a százszirmú rózsa (Rosa centifolia),

Fotó: innen

ezért elsősorban e kettőből állítanak elő illóolajat. Különösen a damaszkuszi rózsa illóolaja jó minőségű. 30 ml rózsaolaj előállításához 60.000 rózsaszirom szükséges, ez magyarázza horribilis árát.

Azonban nem csak illóolaj készülhet belőlük, hanem különböző csemegék is, például lekvár, rózsavíz, rózsaszörp, kandírozott rózsaszirmok, hogy csak a leggyakoribbakat említsem. Természetesen ez utóbbiakat más illatos rózsafajtákból is megpróbálhatjuk elkészíteni, de néhány dologra azért figyeljünk oda. Először is, csak permetezőszereket soha nem látott virágokat használjunk fel ilyen célra, másrészt mindig kóstoljuk meg még nyersen a szirmokat. Mert bár a legtöbb illatos rózsa jóízű is egyben, azért vannak kivételek.

6 megjegyzés:

Mónika írta...

Gyönyörűek a rózsák!
Valamikor én is a Börzsöny lábánal laktam, 7 évig éltünk Rétságon. Borsosberényben tanítottam. Nagyon szép vidék, visszajárunk évente kirándulni.

erős ildikó írta...

Valaha volt százszirmú rózsám, és főtt belőle lekvár. Most nincs (de remélem, egyszer majd lesz megint, talán a nomádportán.)

Palócprovence írta...

Mónika, szerintem az ország egyik legszebb vidéke a Börzsöny! :) És itt van a legnagyobb összefüggő lakatlan terület is.
Borsosberényben régen nagyon jó kenyeret sütöttek (bár lehet, hogy most is).

Palócprovence írta...

Napmátka, és hol szerezted?!

Unknown írta...

Aktuális még a százszirmú rózsa igény?
Szomszédasszony most szedi szét, szerintem egy hajtást tud adni:
Üdv. rizy Tóth Ágnes
címeme: rizy@t-online.hu

Palócprovence írta...

Nagyon kedves vagy, hogy szóltál! Nekem már nem aktuális,de köszönöm szépen. :)