Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2010. 01. 02.

Szilveszteri krumplichips házilag

Nem vagyok chipskedvelő, különösen a zacskós chipseket nem kedvelem. Túl sósak - ez a megállapítás talán furcsa kicsit egy sófüggőtől - és sokszor műízűek. A házilag készült chips azonban más kategória, néha én is elcsábulok.


Hozzávalók
  • krumpli
  • a sütéshez olaj
  • tetszés szerinti ízesítés
A burgonyachips elkészítése roppant egyszerű. A meghámozott krumplit uborkagyaluval egészen vékonyra vágom és bő vízben többször átmosom.


Lecsepegtetem a víztől és egy tiszta konyharuhával felitatom róla a maradék vizet is.



A sütése történhet a sütőben is (ez az egészségesebb változat), azonban szilveszterre én mégis inkább az olajban történő sütést javasolom. Az olajtartalom megakadályozza az alkohol gyors felszívódását, nem véletlenül nyelt Peter Mayle is olívaolajat, mielőtt poharazgatni indult. A chipsevés nekem valahogy szimpatikusabb...

Tehát, bő, forró olajban sütöm meg a krumpliszeleteket, figyelve rá, hogy világosak maradjanak. Alaposan lecsepegtetem az olajtól. Ízlés szerint sózhatjuk, de más fűszereket is használhatunk. Én különösen a piri-piri fűszerrel megbolondított változatot kedvelem. Amennyiben nem rögtön fogyasztjuk, érdemes a kihűlése után jól záródó dobozba tenni, hogy ropogós maradjon.

10 megjegyzés:

Krisztina írta...

ki fogom próbálni, köszi

Zsanna írta...

Gyártottam már én is hasonlót, de nem vagyok jóban a "V" gyaluval. Pont most készítettem el a tejszínben sült krumpliköretet a recepted alapján, nagyon finom! A közeljövőben tartózkodom minden vágó- és szúróeszköztől.

t3v, az okostojas írta...

miért kell kimosni belőle a keményítőt? a zöldfűszerek oké, de pl. hagymaízt hogy lehetne elérni? :)

http://okostojas.blog.hu/2008/04/12/burgonyachips_hazilag

Palócprovence írta...

Krisztina, nincs mit! :)

Palócprovence írta...

Zsuzsa, örülök, hogy ízlett a tejszínes krumpli! Ha van robotgéped, aminek van zöldségszeletelője, az megóvja az ujjaidat.

Palócprovence írta...

Okostojás, a keményítőkérdésre azt mondhatnám elsősorban, hogy az anyukám is így csinálta (bár Ő a sültkrumplit sütötte így). :) Egyébként nem tapadnak össze a szeletek. A hagymaízt finomra vágott snidlinggel lehet elérni vagy szárított, finomra darált hagymával. Vagy olyan fűszerkeverékkel amiben van hagyma is. Az aktuális kedvencem a piri-piri keverék, ebben a vöröshagyma mellett van fokhagyma, bors, chili és turbolya is. Egyszerűen rászórom a chipsre és kész...

Messzenéző Minyon írta...

Én is csináltam régebben elég gyakran. Azért kell kimosni a keményítőt, mert különben nem lesz ropogós.
Nem csodálom, ha nem szereted a bótit. Abban ízfokozók és mindenféle egyéb E-k vannak.

ágota írta...

Megint tanultam, köszönöm

Palócprovence írta...

Minyon, tényleg, nem jutott eszembe! :)

Palócprovence írta...

Olzka, örülök! :)