Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 03. 21.

A csóvány


Az első napsugarakkal megjelentek a csalánhajtások is. Erről a virulens és sokoldalúan felhasználható gyomnövényről mindig eszembe jut két történet.

A szüleim Palócföld keleti csücskéből származtak, de házasságkötésük után Budapestre költöztek, én már ott születtem. A palócokról nem sok mindent tudtam, leszámítva néhány ételt, a nyári rokonlátogatásokat és az iskolai irodalomórákat. A huszas éveim végén költöztem a Börzsönybe, egy pici palóc faluba. Ekkor esett meg az alábbi történet:

Láttam, hogy a szomszéd kertben nagyon dolgozik valamit Ilon nene.
- Mit tetszik csinálni?
- Kikobzom a csóványt a kapirccsal a pandalból.
- ?????

Pesti lányként mondanom sem kell, a névelőkön kívül egy szót sem értettem abból, amit beszélt. Mintha legalábbis kínaiul hangzott volna el. Jót szórakozott értetlenségemet látva, majd mint egy óvodásnak, türelmesen elmagyarázta a szavak jelentését. Következzen hát a hevenyészett palócszótár:

  • kikobzom - kiszedem, kitépem
  • csóvány - csalán
  • kapircs - háromágú, fanyelű szerszám, régen a fakitermelésben volt használatos, az elszáradt ágakat húzták le vele
  • pandal - partoldal, gyepü
Így találkoztam a csóvánnyal, amivel időközben jó barátságot kötöttem. Gyakran használom a konyhámban és nem csak tea készítésére (receptek hamarosan). A lányom azonban nem tudott megbékélni vele, még él benne első találkozása a csalánnal. Történt ugyanis, hogy amikor éppen csak totyogós volt, azzal szórakozott, hogy sorban lepakolta a könyvespolcokat és közben "kiolvasta" a könyveket. Kérleltük szépen, csúnyán, semmi nem használt. A megoldást a csalán hozta: csalánhajtásokat tettük a polcokra a könyvek elé. Egyetlen egyszer nyúlt hozzájuk, aztán soha többé. A könyvek megmenekültek.

16 megjegyzés:

starfi írta...

anyu csalános rozscipót szokott csinálni, asszem valamiféle skandináv recept. de nagyon jó!:)

Palócprovence írta...

Rozscipóban még nem próbáltam, de jól hangzik! :) Egyébként a csalánt szinte mindenben fel lehet használni spenót helyett.

erős ildikó írta...

Én is többször gondoltam már rá, hogy úgy használom majd ételekbe, mint a spenótot. Például tésztákba, galuskába. De párom annyira idegenkedik tőle (van ilyen), hogy egyelőre nem erőltetem, marad nekem teának.

Vesta írta...

Kíváncsian várok csalános recepteket, nálam is terem bőven!

starfi írta...

a rozscipót majd szerintem felrakom, mert anyuval pont ma beszéltük, és ő is szeretne sütni:)

duende írta...

Tegnap olvastalak, csak siettem.
Szóval akkorát nevettem!
Irtó jó az a palóc mondta, tetszik... :)))

Én is használok csalánt. Krémlevesnek pl. isteni!

Palócprovence írta...

Napmátka, ezt úgysem lehet erőltetni. Nekem is van néhány ilyen "mumusom" - például a vér, birkaszem és társaik. :)
Bár, ha a spenótot szereti, még van remény...

Palócprovence írta...

Vesta, receptek hamarosan! Még kicsit nőnie kell az "ültetvénynek". :)

Palócprovence írta...

Starfokker, éppen kérni akartam a receptet. :)

Palócprovence írta...

Örülök, Duende! :)
Szerintem is nagyon sokoldalú növény.

Messzenéző Minyon írta...

Szegény kislány!
Nálunk is van csuvány bőven, de nekem már a tea sem ízlett, sőt, kifejezetten rossz volt.

Palócprovence írta...

Minyike, ne aggódj, túlélte! :))

Messzenéző Minyon írta...

Attól azért nem aggódtam, hogy nem élte túl :):)
Egyébként én is pont a múlt héten írtam a "pandal"-ról, olvastad?

Palócprovence írta...

Tényleg! Most olvasom... :))
Még annyit fűznék a pandal-témához, hogy Ilon nene a történetbeli esetben a gyepü (tehát a kerítés melletti rész)szinonimájaként használta a szót.

Gabah írta...

:-)))) Ravaszak ezek a palóc anyukák!
Ha jó idő lesz, hétvégén mi is megyük a szokásos csalán-túránkra. Akárki akármit mond, szerintem a csalánhajtások levesben vagy rizottóban a legfinomabbak - bár szoktam rántottába is rakni, de ott nem érvényesül annyira az íze. Egyszer próbáltam gnocchiba is belegyúrni, de azon meg végképp nem lehetett érezni az egyébként is "delicato" csalán ízt. Starfokker, a rozscipóra nagyon kíváncsi vagyok!

Palócprovence írta...

:)) Sajnos nálunk majdnem visszabújtak a földbe, olyan hideg van. Pedig már én is nagyon szeretnék "aratni"!