Rajongok a málnáért! Na, nem szedni, enni. A boldogasszony csipkéjének is nevezett, a rózsafélék családjába tartozó növényt senkinek sem kell bemutatni. Szerintem az egyik legpazarabb gyümölcs a gyümölcskosárkák töltéséhez is.
A recept Nigellától származik, de némiképpen átalakítottam. Bár a tésztakosárkákhoz én is kakaót használtam (remekül illik a fehér krémhez és a rubin színű málnához), ez nyugodtan elhagyható, ha valaki nem fogyasztja, de ekkor a liszt mennyiségét ennyivel meg kell emelni. (Esetleg karobporral is kipróbálható.)
Hozzávalók
a tésztához:
- 17,5 dkg finomliszt
- 5 dkg cukor
- 1 evőkanál kakaópor
- csipetnyi só
- 12,5 dkg hideg vaj
- 2 evőkanál jéghideg víz
- 25 dkg mascarpone
- 1 dl tejszín
- 1-2 evőkanál porcukor ízlés szerint
- 10 dkg fehércsoki
- 30 dkg málna
A tésztát nyújtsuk ki és a formáknál kicsit nagyobbra szaggassuk ki, majd béleljük ki a formácskákat. Tegyük ismét a hűtőbe őket egy kicsit, addig melegítsük elő a sütőt 180 fokra. 10-15 perc alatt sülnek meg a tésztakosárkák. A hűtés és a kis méret miatt nem szükséges a vaksütés alkalmazása.
A töltelékhez olvasszuk meg (vízgőz fölött) a fehércsokit és hagyjuk langyosra hűlni. Addig lazítsuk fel a mascarponét a tejszínnel, keverjük ki a porcukorral, majd forgassuk bele a csokit is.
A kihűlt kosárkákat töltsük meg a krémmel és rakosgassuk rá a málnát. Mennyei!
7 megjegyzés:
Ó, ez szuper! Tegnap én is valami hasonlót gyártottam: barna tészta, barackos mascarpone, tetején barack. Nagyon finom lett, s bár eredetileg én is málnával terveztem, nem volt szívem majdnem 5 Eurot kiadni egy fél kilóért :-(((
Most irigyellek!
Na, de nemsokaára megyünk haza,és akkor úgydeúgydeúgy megdézsmálom a nagyikám málnását... Majd jövök a receptért!
Képzeld, nemrég éppen ilyen édességet akartam készíteni. Előkészítettem a gyümölcsöt, megcsináltam a krémet, begyúrtam a tésztát. Aztán amikor elő akartam venni a kis kosárformákat, kiderült, hogy valakinek kölcsönadtam, és nincs meg. Nagyon jól néznek ki, veszek másik kosárkát.
:-)))
Egész tortára adaptálva: http://thechefviki.blogspot.com/2009/06/malnas-fehercsokis-torta.html
Gabah, barackkal is finom lehet! Ha venni kell, nálunk sem olcsó a málna...
Vegavarázs, szeretem ezeket a kosárkákat, sok mindenhez jók.
Viki, tényleg! :)
Nagyon szépek és guszták! :))
Megjegyzés küldése