Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 06. 30.

Málnás tortácskák

Rajongok a málnáért! Na, nem szedni, enni. A boldogasszony csipkéjének is nevezett, a rózsafélék családjába tartozó növényt senkinek sem kell bemutatni. Szerintem az egyik legpazarabb gyümölcs a gyümölcskosárkák töltéséhez is.


A recept Nigellától származik, de némiképpen átalakítottam. Bár a tésztakosárkákhoz én is kakaót használtam (remekül illik a fehér krémhez és a rubin színű málnához), ez nyugodtan elhagyható, ha valaki nem fogyasztja, de ekkor a liszt mennyiségét ennyivel meg kell emelni. (Esetleg karobporral is kipróbálható.)

Hozzávalók

a tésztához:
  • 17,5 dkg finomliszt
  • 5 dkg cukor
  • 1 evőkanál kakaópor
  • csipetnyi só
  • 12,5 dkg hideg vaj
  • 2 evőkanál jéghideg víz
a krémhez:
  • 25 dkg mascarpone
  • 1 dl tejszín
  • 1-2 evőkanál porcukor ízlés szerint
  • 10 dkg fehércsoki
a tetejére:
  • 30 dkg málna
A legegyszerűbb késes robotgéppel összeállítani a tésztát (vagy gyors mozdulatokkal kézzel). A vaj és a víz kivételével keverjük el a tészta hozzávalóit, majd dolgozzuk bele a felkockázott vajat is, végül pedig a vizet. A cipóvá formázott tésztát folpackba csomagolva tegyük fél-egy órára a hűtőbe, hadd pihenje ki a fáradalmakat.

A tésztát nyújtsuk ki és a formáknál kicsit nagyobbra szaggassuk ki, majd béleljük ki a formácskákat. Tegyük ismét a hűtőbe őket egy kicsit, addig melegítsük elő a sütőt 180 fokra. 10-15 perc alatt sülnek meg a tésztakosárkák. A hűtés és a kis méret miatt nem szükséges a vaksütés alkalmazása.

A töltelékhez olvasszuk meg (vízgőz fölött) a fehércsokit és hagyjuk langyosra hűlni. Addig lazítsuk fel a mascarponét a tejszínnel, keverjük ki a porcukorral, majd forgassuk bele a csokit is.

A kihűlt kosárkákat töltsük meg a krémmel és rakosgassuk rá a málnát. Mennyei!

7 megjegyzés:

Gabah írta...

Ó, ez szuper! Tegnap én is valami hasonlót gyártottam: barna tészta, barackos mascarpone, tetején barack. Nagyon finom lett, s bár eredetileg én is málnával terveztem, nem volt szívem majdnem 5 Eurot kiadni egy fél kilóért :-(((
Most irigyellek!
Na, de nemsokaára megyünk haza,és akkor úgydeúgydeúgy megdézsmálom a nagyikám málnását... Majd jövök a receptért!

vegavarázs írta...

Képzeld, nemrég éppen ilyen édességet akartam készíteni. Előkészítettem a gyümölcsöt, megcsináltam a krémet, begyúrtam a tésztát. Aztán amikor elő akartam venni a kis kosárformákat, kiderült, hogy valakinek kölcsönadtam, és nincs meg. Nagyon jól néznek ki, veszek másik kosárkát.

Chef Viki írta...

:-)))

Egész tortára adaptálva: http://thechefviki.blogspot.com/2009/06/malnas-fehercsokis-torta.html

Palócprovence írta...

Gabah, barackkal is finom lehet! Ha venni kell, nálunk sem olcsó a málna...

Palócprovence írta...

Vegavarázs, szeretem ezeket a kosárkákat, sok mindenhez jók.

Palócprovence írta...

Viki, tényleg! :)

Limara írta...

Nagyon szépek és guszták! :))