Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 04. 10.

Nagypéntek és sajttal töltött alma

Nagypéntek, Jézus kínszenvedésének és kereszthalálának a napja, ezért a keresztények - így a palócok - körében a bűnbánat, a mély gyász és a szigorú böjt napja. A templomokban az oltárakat letakarják, a harangok némák.

Ez a nap szintén nem mentes a babonás hiedelmektől. Tiltották az állattartással, földműveléssel kapcsolatos munkákat, nem sütöttek kenyeret (mert kővé válik), nem mostak (mert a ruha viselőjébe villám csapna), nem fontak. A víznek, mint ősi pogány tisztulás-szimbólumnak mágikus erőt tulajdonítottak. A lányok, akik még szebbek akartak lenni, napfelkelte előtt, a patak vizében - az ún. aranyvízben - mosakodtak. Ez védett a betegségek ellen is. Az állatokat is kihajtották a patakhoz itatni, és le is fürösztötték őket, hogy ne legyenek betegek. Szokásban volt a határjárás, határkerülés is. Ilyenkor a férfiak a templom előtt gyülekeznek, csoportosan mennek a határba, ahol zajkeltéssel, kerepléssel űzték el az ártó erőket a földekről.

A nagypénteki naphoz kapcsolódtak a böjtös étrendek legszigorúbb és legrégiesebb változatai. Egyes falvakban egyáltalán nem főztek, csak hideget ettek, de volt, ahol fogyasztottak meleg ételt, általában hasonlóakat, mint karácsony böjtjében. Általános volt a napi egyszeri étkezés ezen a napon.

Forrás: Magyar Néprajz

Igaz, ami igaz, nem tipikusan tavaszi étel, de akár böjtölők is fogyaszthatják ezt az egyébként húsok köreteként tálalható sajttal töltött almát.A megmosott almákat (lehetőleg nem széteső fajtát) nem hámozom meg, csak egy kicsit bevágom a héjukat keresztben, hogy sülés közben nehogy szétrobbanjanak. A magházukat kiszúrom és egy-egy sajthasábot (most éppen trappistát vagy valamilyen más olvadós sajtot) teszek a helyükre. Előmelegített sütőben 200 fokon - az almák nagyságától függően - 25-35 percig sütöm. Ennyi idő alatt még kicsit roppanós marad az alma húsa, a sajt viszont megolvad benne. A héját mindenki magának szedi le a tányérján.
Télen a sajt tetejére szoktam még aszalt szilvát is tenni.

6 megjegyzés:

Limara írta...

Hű, de jól néz ki! :))

duende írta...

Imádom a sült almát! :))
Ezt megcsinálom majd.
Általában, ha sütőben sütök húst, mindig csempészek köré pár almát is a vége felé. nagyon szeretem. :)

Palócprovence írta...

Köszönöm, Limara! :)

Palócprovence írta...

Szerintem is nagyon passzol a sült húshoz az alma! :)

napmátka írta...

Ki nem fogysz az ötletekből...ámulok!

Palócprovence írta...

Bagoly mondja verébnek...:))