Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 04. 06.

"Tükörtojás" sütemény

Étteremalakítás...
Ennek a süteménynek az ötletét sok évvel ezelőtt egy újságban láttam. Már nem emlékszem, hogy hol és a konkrét receptre sem. Igazából a tálalás ötlete fogott meg: a "tojássárgája" felezett sárgabarack befőtt, a "fehérje" pedig valamilyen fehér krém volt.


Az én változatomban a kosárka klasszikus omlóstészta (30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg cukor és 2 tojássárgája). Az omlóstészta elkészítéséről és sütéséről itt olvashatsz. Krémként a tiramisù tejszín nélküli krémjét használtam. Ennek a tetejére került a cukorral felvert tojásfehérje (tojásfehérjénként 6-7 dkg porcukor) és rá a felezett sárgabarack befőtt.



Nem csak omlóstésztából készülhet az alap, de piskótatésztából vagy sütés nélküli kekszalapból is. A krém is tetszőleges lehet, például finom csokikrémmel is. A lényeg, hogy a tetejéről a díszítés (tojáshab+befőtt) ne maradjon el!
Bármikor finom, de különösen Húsvétkor van itt az ideje!

15 megjegyzés:

Tintaleves írta...

Ez nagyon vicces!

minyike írta...

Jé, amíg el nem olvastam, a fénykép alapján azt hittem, hogy tényleg tükörtojás van a tetején!!

Palócprovence írta...

:)))

ManóAnyó írta...

Én is tükörtöjásnak néztem! Nagyon meggyőző :)) És biztos finom is.

Palócprovence írta...

Az jó! :)) És tényleg finom is!

Nadine írta...

Nem tehetek róla, de ránézek, és azonnal sós íz kúszik a számba:) Teljes tudathasadás állna belém, ha beleharapnék...:))) Irtó jópofa kis sütik ezek.

Szilvi írta...

Meggyőző kép!
Nagyon jó ötlet, kipróbálom kesudiókrém + barack párosítással.

napmátka írta...

Mennyire ötletes! Először tényleg azt hittem, hogy tojás...

Palócprovence írta...

Nadine, szerintem megéri felvállalni a tudathasadásos állapotot! :)

Palócprovence írta...

Szilvi, biztosan finom lesz kesudiósan is! :)

Palócprovence írta...

Napmátka, mindenkit megtéveszt a dolog. :)

duende írta...

Nagyon jópofa! :)) És tényleg igazán húsvéti! Tetszik! :))

Palócprovence írta...

Akkor jó! :))

Névtelen írta...

Milyen sütőformában kellsütni a tükörtojássüti alapját?

Nagyon tetszik szeretném megsütni, de nincs ilyen kicsi tortaformám, már gondoltam a muffinsütőre is, de félek, hogy kicsi lenne a barackbefőtthöz mérve.
Rita

Palócprovence írta...

A legjobb az ilyen forma:
http://gasztroshop.hu/index.php?productID=329
Hasonlót a piacokon is árulnak, de azoknak nem kivehető az aljuk.
Meg lehet próbálni muffintepsiben is, de akkor a lehető legkisebb barackokat kell választani vagy "méretre kell szabni" őket (mondjuk egy kisebb pogácsaszaggatóval).