Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 02. 11.

Franciakenyér

A múltkori kenyér kapcsán jutott eszembe, hogy eddig nem tettem fel kenyérrecepteket. Nem is értem, hogy maradhattak ki, hiszen gyakran sütök kenyérféléket. Bár általában nem azért, mintha nem találnék kedvemre valót a bőséges kínálatban, hanem sokkal inkább logisztikai problémák miatt.
Nálunk valahogy úgy van, ha bőven van otthon kenyér, akkor szó szerint a kutyának se kell, ha viszont kevesebbet veszek, mindenki kenyeret enne. Ilyen esetekre előre gondolva általában tartok a fagyasztóban szeletelt kenyeret (pirítóshoz remek), de van, hogy másnak kell a hely.
Vasárnap láttam, nem húzzuk ki hétfőig a kenyérrel, a bolt meg persze zárva volt már. Így nekiálltam elkészíteni Halmos Moni franciakenyerét.


Hozzávalók
  • 50 dkg finomliszt
  • 1/2 zacskó szárított francia élesztő
  • 3 dl tej
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 kiskanál só
  • 2 evőkanál olvasztott vaj (elmaradhat)
A hozzávalókból szokásos módon kelt tésztát készítettem és jól kidagasztottam (most már nem kézzel a Jézuska jóvoltából). Megkelesztettem a tésztát, átgyúrtam és két bagettet formáztam belőle, amiknek a tetejét kicsit bevagdostam. A sütőt előmelegítettem 190 fokra, addig hagytam még kelni a bagetteket, majd 15 perc alatt megsütöttem őket.

10 megjegyzés:

Limara írta...

Micsoda szépség! :))

Palócprovence írta...

Köszönöm Limara! :) A külcsínnél most fontosabb volt a belbecs.:)

erős ildikó írta...

Ez igen! Milyen jó lehet a babsalátád mellé eszegetni!

Palócprovence írta...

:)) Más mellé is jó volt!

SZINTIA írta...

Nagyon-nagyon finom ez a kenyér!
Már többször is megsütöttem.
Köszönöm a receptet!
Szintia

Palócprovence írta...

Örülök, hogy ízlik! :))

zsuzso100 írta...

Köszönöm, nagyon finom lett, de legközelebb feljebbi rácsra kell raknom, és nekem így kicsit édes, de a tésztája nagyon jó lett!

Palócprovence írta...

Igen, ez kimondottan édeskés kenyér, de ez tetszés szerint módosítható. Örülök, hogy ízlett! :)

Névtelen írta...

Most jott ki a kenyer a sutobol es nagyon-nagyon szep a tesztaja, jo az allaga. Koszonom a receptet, nagyon bevalt. A honlap is nagyon ertekes. Jo, hogy ilyen sokan foglalkoznak ilyesmivel, elvezet olvasgatni, kulonosen a neprajzi bejegyzeseket. Tovabbi sok sikert.
Karib.

Palócprovence írta...

Örülök, hogy bevált a recept és köszönöm a szép szavakat!