Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 02. 02.

Kacsahúsos lepény

Joanne Harris lepényét eddig azért nem tudtam megcsinálni, mert soha nem tudtam elég confitot megmenteni hozzá. Most azonban résen voltam és eleve eltettem a szükséges mennyiséget.
Tálalható melegen zöldsalátával körítve vagy akár hidegen is. Mi Duende balzsamecetes hagymájával ettük.


A lepény tésztáját kicseréltem egy másik lepény tésztájára.

Hozzávalók

a tésztához:
  • 25 dkg liszt
  • 7 dkg vaj
  • 5,5 dkg zsír
  • 2 tojássárgája
  • 2 evőkanál víz
  • csipetnyi só
a töltelékhez:
  • 2 sült kacsacomb
  • 50 dkg főtt krumpli
  • 4 tojás
  • 1 dl tej vagy tejszín
  • 4 újhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • bors
A lisztet morzsoljuk el a zsiradékokkal (ezt akár késes aprítóval is végezhetjük, de én lusta vagyok ennyit mosogatni). Adjuk hozzá a vízzel elkevert tojássárgákat és gyúrjuk gyorsan össze, hogy minél kevésbé olvadjon meg kezünktől a zsiradék. Tegyük hűtőbe 1 órára.

Vajazzunk ki egy lepényformát, nyújtsuk ki a tésztát és béleljük ki a formát úgy, hogy peremet is hagyunk. Tegyük a tésztára a kicsontozott, feldarabolt húst, a felaprított hagymát, a reszelt fokhagymát és fűszerezzük. Rétegezzük rá a felszeletelt krumplit és öntsük le a tej-tojás felvert keverékével. Előmelegített sütőben 220 fokon süssük addig, amíg barnulni kezd a teteje, (kb. 20 perc) majd vegyük le a hőmérsékletet 180 fokra és süssük még 20 percig.



10 megjegyzés:

Gabojsza írta...

Épp van némi maradék malacsült, már tudom is, hogyan hasznosítom! Köszi az ötletet:-)))

Palócprovence írta...

Szívesen, bár az érdem Joanne Harrisé. :)

Unknown írta...

Eddig kétszer készítettem kacsát.Először karácsonyra,szentestére,nagyon finom lett,és múlthét csütörtökön-confit-et-olyan gyalázatos sós lett,hogy csak sózatlan krumplipürében lehetett megenni.Legközelebb lemosom róla a sót!
Szombaton egy darab pulykacombot készítettem el confit-szerűen,olyan fincsi lett,hogy rájártunk.

Katuska írta...

Bocs,az előbb a munkahelyi cimmel írtam....

Palócprovence írta...

Igen, praktikus előtte kicsit sótalanítani. :)

erős ildikó írta...

Nagyon szeretem a kacsahúst, és remek lehet ebben a lepényben! Ráadásul öröm ránézni! Már mentve is a recept, köszi!

duende írta...

Ezt én is megcsinálom! Istenien hangzik, és most megolvastam azt a francia eljárást is, Nem ismertem - legalábbis franciául.
Ezt hívják nálunk zsírban lesütött húsnak, ugye? nagymamámék régen így tárolták a húsokat, elő lehetett bányászni a disznózsír alól! És az a zsír is milyen isteni zsíroskenyérnek, lilahagymával! :)
Én is mentettem! :)
Ízlett a hagyma?

Palócprovence írta...

Napmátka, mi is szeretjük a kacsát, ezért nem jutott eddig a lepénybe soha. :)

Duende, pontosan, ez a zsírban lesütött hús francia változata és ennek is mennyei a zsírja kenyéren (is) lilahagymával.
A hagymád pedig nagyon finom volt! :)))

duende írta...

:))
Örülök!
Képzeld, láttam ma szilikonformát, de csak tortaformát... :(
Na, majd egyszer, ha Pesten járok, utánaeredek.

Palócprovence írta...

Ha Pesten jársz, nézz be az Árkádba! Állítólag ott lehet kapni.