Joanne Harris lepényét eddig azért nem tudtam megcsinálni, mert soha nem tudtam elég confitot megmenteni hozzá. Most azonban résen voltam és eleve eltettem a szükséges mennyiséget.
Tálalható melegen zöldsalátával körítve vagy akár hidegen is. Mi Duende balzsamecetes hagymájával ettük.
A lepény tésztáját kicseréltem egy másik lepény tésztájára.
Hozzávalók
a tésztához:
- 25 dkg liszt
- 7 dkg vaj
- 5,5 dkg zsír
- 2 tojássárgája
- 2 evőkanál víz
- csipetnyi só
- 2 sült kacsacomb
- 50 dkg főtt krumpli
- 4 tojás
- 1 dl tej vagy tejszín
- 4 újhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- só
- bors
Vajazzunk ki egy lepényformát, nyújtsuk ki a tésztát és béleljük ki a formát úgy, hogy peremet is hagyunk. Tegyük a tésztára a kicsontozott, feldarabolt húst, a felaprított hagymát, a reszelt fokhagymát és fűszerezzük. Rétegezzük rá a felszeletelt krumplit és öntsük le a tej-tojás felvert keverékével. Előmelegített sütőben 220 fokon süssük addig, amíg barnulni kezd a teteje, (kb. 20 perc) majd vegyük le a hőmérsékletet 180 fokra és süssük még 20 percig.
10 megjegyzés:
Épp van némi maradék malacsült, már tudom is, hogyan hasznosítom! Köszi az ötletet:-)))
Szívesen, bár az érdem Joanne Harrisé. :)
Eddig kétszer készítettem kacsát.Először karácsonyra,szentestére,nagyon finom lett,és múlthét csütörtökön-confit-et-olyan gyalázatos sós lett,hogy csak sózatlan krumplipürében lehetett megenni.Legközelebb lemosom róla a sót!
Szombaton egy darab pulykacombot készítettem el confit-szerűen,olyan fincsi lett,hogy rájártunk.
Bocs,az előbb a munkahelyi cimmel írtam....
Igen, praktikus előtte kicsit sótalanítani. :)
Nagyon szeretem a kacsahúst, és remek lehet ebben a lepényben! Ráadásul öröm ránézni! Már mentve is a recept, köszi!
Ezt én is megcsinálom! Istenien hangzik, és most megolvastam azt a francia eljárást is, Nem ismertem - legalábbis franciául.
Ezt hívják nálunk zsírban lesütött húsnak, ugye? nagymamámék régen így tárolták a húsokat, elő lehetett bányászni a disznózsír alól! És az a zsír is milyen isteni zsíroskenyérnek, lilahagymával! :)
Én is mentettem! :)
Ízlett a hagyma?
Napmátka, mi is szeretjük a kacsát, ezért nem jutott eddig a lepénybe soha. :)
Duende, pontosan, ez a zsírban lesütött hús francia változata és ennek is mennyei a zsírja kenyéren (is) lilahagymával.
A hagymád pedig nagyon finom volt! :)))
:))
Örülök!
Képzeld, láttam ma szilikonformát, de csak tortaformát... :(
Na, majd egyszer, ha Pesten járok, utánaeredek.
Ha Pesten jársz, nézz be az Árkádba! Állítólag ott lehet kapni.
Megjegyzés küldése