Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 03. 17.

Nemzeti színű túrókrém salátaboglárkával

Az idei első gasztroblogger találkozó témája és Kisvirág piros-fehér-zöld játéka is a nemzeti színű ételek elkészítését szorgalmazta. A találkozóra sajnos nem tudtam elmenni, de legalább a játékból nem szeretnék kimaradni.
A piros-fehér-zöld színkombinációval gyakran találkozunk az ételeknél. Sok kedvencem is ilyen színekben pompázik vagy inkább zöld-fehér-pirosban, ha az alapanyagokat is figyelembe vesszük. Ezért olyan alapanyagot választottam, ami jellemző a magyar konyhára és az ízesítőknél is ezt az irányt tartottam. Így született meg a magyar trikolor színeiben pompázó túrókrém.



Hozzávalók
  • túró
  • fehér bors
  • tejföl vagy tejszín
Piroshoz:
  • pirospaprika
  • erőspaprika krém
Fehérhez
  • fokhagyma
Zöldhöz
  • salátaboglárka
  • snidling

A túrót simára kevertem egy kevés tejszínnel, sóval és fehér borssal ízesítettem. Három felé osztottam. Az egyik maradt fehéren, némi fokhagymával ízesítve, a másik részhez kevertem a paprikákat, a harmadikhoz pedig a felaprított zöldeket.



Pirítóshoz remek kence.

A salátaboglárkának (Ranunculus ficaria) nem csak levelei, hanem sárga virágai is ehetők, de szigorúan csak elvirágzásig.

Fotó innen

A termésképződés során ugyanis bőr- és nyálkahártyaizgató protoanemonin képződik a levelekben. Régen a népi gyógyászatban skorbut és bőrbajok ellen is alkalmazták, gyökerét pedig szemölcs ellen.

Figyelni kell rá, hogy ne tévesszük össze a mocsári gólyahírrel (Caltha palustris), ami mérgező alkaloidát tartalmaz. A salátaboglárkát ezért szárazabb termőhelyen gyűjtsük, ahol a mocsári gólyahír már nem él meg.

Fotó innen

A salátaboglárka az irodalomban is többször említésre került. William Wordswort angol költő is igen kedvelte e növényt, három versének is témája volt. Wordsworth halála után a Grasmere-i Szent Oszvald templomban található síremlékére salátaboglárkát akartak vésni, de tévedésből vérehulló fecskefű (Chelidonium majus) került rá.
C. S. Lewis is említi a salátaboglárkát Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény c. művében, mikor Aslan Narniába érkezik, és néhány óra leforgása alatt a januári erdő májusira változik.

A salátaboglárka említésre kerül J. R. R. Tolkien A gyűrűk ura és A szilmarilok c. műveiben. A Glorfindel nevű tünde az Arany Virág Házának uraként szerepelt, ez a virág pedig valószínűleg a salátaboglárka volt.
Forrás: Wikipedia, Terebess






9 megjegyzés:

duende írta...

Nagyon egyszerű, de nagyon ötletes! :)

Nekem is vannak valahol trikolor fotóim, csak eltűntek valahol a gépben...
Mert két éve a Magyar Trikolor 12 hónapja című naptárba az egyik fotómmal be is kerültem. Én színes paprikákat fotóztam le akkor, fehérhagymával középen. Kerestem, de nem találtam a képeket. :(

Palócprovence írta...

Köszönöm! :)
Én megtaláltam:
http://magyartrikolor.com/
Tetszik! :))

duende írta...

Nahát... Most megleptél! :)
Köszönöm! :)

Küldd be Te is, Napmátka! Minden évben kiadják a naptárt, szerintem ez nagyon odavaló fotó lenne! Hm? :)

duende írta...

Napmátka... Jó hülye vagyok. Palócprovance. Már azt se tudom, hol vagyok. Sietek. Mindt mindig, bocs! :))

erős ildikó írta...

Semmi gond (legalábbis részemről), Duende! Én is mindig sietek.
Nagyszerű kencék, Palócprovence! Kérem reggelire!

Palócprovence írta...

:))))
Ez még mindig jobb, mint amikor a kutyát a lányom nevén szólítottam...

Egyébként nem tudom, Duende. Ezt a fotót semmiképpen.

Köszönöm, Napmátka!

duende írta...

Hát csináld meg mégegyszer a kencéket, terítsd meg az asztalt, bor, kenyér, pohár, plussz a háromszínű túró. Szerintem nagyon jó fotót lehetne komponálni belőle, csak kicsit "agyalj" az ötleten. Nekem tetszik a téma. :)

Renata Kalman írta...

Érdekes a salátaboglárka, még nem is hallottam.

Palócprovence írta...

Pedig jó. Régen, amikor még nem lehetett egész évben salátát venni, csak májusban, jóval többet szedtem belőle kora tavasszal. Bár mostanában sem hagyom ki soha...:)