Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2013. 07. 08.

Citromos cukkinilekvár

Amikor már végképp vesztésre állunk a cukkinivel szemben, akkor érdemes bevetni ezt a receptet, amihez a már kevésbé zsenge (persze, nem dinoszauruszkorú) példányok szükségesek. A semleges ízű cukkini csak a megfelelő textúrát biztosítja, a lekvár ízét mi alakíthatjuk ki. Az ötletet a BBC GoodFood egyik receptje adta, de a gyömbért kihagytam belőle, így a citrom dominál benne.



Hozzávalók
  • 1 kg cukkinihús apró kockákra vágva
  • 1 dl víz
  • 50 dkg kristálycukor
  • 2 citrom



  • A meghámozott és kimagozott cukkinit vágjuk kisebb kockákra és 1 dl vizet aláöntve fedő alatt főzzük puhára. Keverjük hozzá a cukrot, a citromok lereszelt héját és kifacsart levét. Pürésítsük botmixerrel (vigyázzunk, köpköd!), majd kevergessük addig, amíg a cukor felolvad benne. Végül adjuk hozzá a dzsemfixet is, forraljuk fel a lekvárt és főzzük 1-2 percig. Töltsük kisebb üvegekbe, majd a lezárt üvegeket állítsuk 5-10 percre a fejük tetejére.


4 megjegyzés:

duende írta...

Nagyon klassz! :)

Bodzás Vendégház írta...

Mivel a tökfélék nálunk nem igazán mennek főzelékként, hajlok én is a "lekvárosítás" irányába:))

Palócprovence írta...

Duende, köszi! :)

Palócprovence írta...

Bodzazsuzsa, nálunk minden formában mennek, de már egy hónapja naponta kerülnek az asztalra, így kell a változatosság :)